googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Κοσμογονία στον Στρατό Ξηράς: Σχέδιο για 800 Bradley και 150 Abrams από τις ΗΠΑ

 

Με μία κίνηση – ΜΑΤ το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) πάει να φέρει τα πάνω κάτω στην ισορροπία δυνάμεων, μετατρέποντας τον Ελληνικό Στρατό στον πιο μεγάλο σε αρματικό δυναμικό της Ευρώπης.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μπορεί η χώρα να βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά και τα κόμματα να δίνουν την μάχη για την συγκέντρωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσοστών, οι Ένοπλες Δυνάμεις όμως από τη μεριά τους συνεχίζουν το έργο τους, με έμφαση στην ενίσχυση της αποτρεπτικής τους ισχύς. Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, όπως αποκαλύψαμε στο enikos.gr, με αφορμή την επίσκεψη της υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Celleste Wallander στην Αλεξανδρούπολη και τη Λάρισα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος βρήκε την ευκαιρία να υπενθυμίσει το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας για δύο οπλικά συστήματα από το απόθεμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Πρόκειται για το τροχοφόρο άρμα μάχης Μ1128 και το επρυστριοφόρο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ) Bradley M2A2.

Περίπου 20 ημέρες αργότερα, στις αρχές Μαρτίου οι ΗΠΑ απάντησαν προφορικά – μέσω του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (ODC ) της πρεσβείας στην Αθήνα – προς το πιεστικό αίτημα του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ για την παραχώρηση Bradley M2A2, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την παραχώρηση έως και 300 μονάδων.

Το ΓΕΣ έτρεξε άμεσα τις διαδικασίες (μέσα σε μία εβδομάδα) για να κλειδώσει τον αριθμό των 300 ΤΟΜΑ, μιας και είναι αυτή τη στιγμή περιζήτητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Διαβάστε περισσότερα:  https://www.enikos.gr/politics/kosmogonia-ston-strato-xiras-schedio-gia-800-bradley-kai-150-abrams-apo-tis-ipa/1973665/


Δεν υπάρχουν σχόλια: