googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Astronomy Picture Of The Day: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τις μυστικές «συμμετρίες» που προστατεύουν τη Γη από τις πλανητικές συγκρούσεις εδώ και 4,5 δισ. χρόνια

 

Μια νέα ανάλυση του χάους στο ηλιακό σύστημα αποκαλύπτει πώς αποφεύγονται οι πλανητικές συγκρούσεις για δισεκατομμύρια χρόνια.

Η Γη μάλλον δεν θα έπρεπε να υπάρχει σημειώνει η Anna Demming στο Live Science

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τροχιές των πλανητών του εσωτερικού ηλιακού συστήματος -Ερμής, Αφροδίτη, Γη και Άρης- είναι χαοτικές και τα μοντέλα υποστηρίζουν ότι αυτοί οι εσωτερικοί πλανήτες θα έπρεπε να έχουν συντριβεί ο ένας πάνω στον άλλο μέχρι τώρα. Κι όμως, αυτό δεν έχει συμβεί.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 3 Μαΐου στο περιοδικό Physical Review X μπορεί τελικά να εξηγήσει γιατί.

Μέσα από μια βαθιά βουτιά στα μοντέλα για την κίνηση των πλανητών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι κινήσεις των εσωτερικών πλανητών περιορίζονται από ορισμένες παραμέτρους που λειτουργούν ως πρόσδεση που αναστέλλει το χάος του συστήματος. Εκτός από την παροχή μιας μαθηματικής εξήγησης για τη φαινομενική αρμονία στο ηλιακό μας σύστημα, οι γνώσεις της νέας μελέτης μπορεί να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τις τροχιές των εξωπλανητών που περιβάλλουν άλλα αστέρια.

Οι πλανήτες ασκούν συνεχώς μια αμοιβαία βαρυτική έλξη ο ένας στον άλλον – και αυτά τα μικρά ρυμουλκά κάνουν συνεχώς μικρές προσαρμογές στις τροχιές των πλανητών. Οι εξωτερικοί πλανήτες, που είναι πολύ μεγαλύτεροι, είναι πιο ανθεκτικοί στα μικρά ρυμουλκά και έτσι διατηρούν σχετικά σταθερές τροχιές.

Διαβάστε περισσότερα: https://hellasjournal.com/2023/05/i-epistimones-anakalipsan-tis-mistikes-simmetries-pou-prostatevoun-ti-gi-apo-tis-planitikes-sigkrousis-edo-ke-45-dis-chronia/

Δεν υπάρχουν σχόλια: