googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

 

 #εκλογες2023 #εκλογες_2023 #Με_τον_Κυριάκο #ΜΕ_ΤΟΝ_ΚΥΡΙΑΚΟ

Νίκος Χατζηνικολάου: Θα συνομιλήσουμε τώρα, όπως προαναγγείλαμε, με τον Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλωσορίσατε κ. Πρόεδρε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλησπέρα κ. Χατζηνικολάου.

Νίκος Χατζηνικολάου: Ευχαριστούμε που είστε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Θα ξεκινήσω τη συζήτησή μας από τη γειτονική Τουρκία και το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο Erdoğan φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά πλέον στην επανεκλογή του στην Προεδρία της χώρας. Θέλω να σας ρωτήσω αν πιστεύετε τη δήλωση που έκανε πριν από λίγα 24ωρα στην «Καθημερινή», ότι «θα φέρει νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Ή αν, αντίθετα, ανησυχείτε ότι τώρα που θα νιώσει πολύ ισχυρός και έχοντας μία πενταετία μπροστά του και με τη Βουλή υπό τον έλεγχό του στη γειτονική χώρα, θα μας επαναφέρει στο σκηνικό των προκλήσεων και των απειλών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για λόγους αρχής κ. Χατζηνικολάου δεν μπορώ να κάνω καμία τοποθέτηση για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, αν και φαίνεται ξεκάθαρο ότι ο Πρόεδρος Erdoğan έχει ένα σαφές προβάδισμα. Θα σας έλεγα ότι και τα δύο ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για τις δύο αυτές περιπτώσεις.

Ακούω τη δήλωσή του κ. Erdoğan και είμαι ο πρώτος ο οποίος θα τείνει χείρα φιλίας προς την Τουρκία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε ήρεμα και πολιτισμένα και πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο τη μία βασική διαφορά την οποία έχουμε, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νίκος Χατζηνικολάου: Αστερίσκος, είπατε θαλασσίων ζωνών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Για να το διευκρινίσω, γιατί βλέπω διάφοροι πιάνονται…

Νίκος Χατζηνικολάου: Κύριε Πρόεδρε, ξέρετε γιατί το ρωτώ; Μιλούν για «Πρέσπες του Αιγαίου» τα τελευταία 24ωρα, ιδίως από την άκρα Δεξιά, και στοχοποιούν και τα τρία κόμματα -και τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ- λέγοντας ότι «είστε έτοιμοι, όλο το πολιτικό σύστημα, να εκχωρήσετε εθνικά δικαιώματα στην Τουρκία».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για «Πρέσπες του Αιγαίου» θα πρέπει να μιλήσουν άλλοι, εγώ δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ αυτόν τον χαρακτηρισμό και ούτε και θα περνούσε ποτέ από το μυαλό μου να κάνω μία τέτοια αναλογία.

Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο πρέπει να σας πω, κ. Χατζηνικολάου, για να έρθω στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, είναι ότι εγώ διαχειρίστηκα μία εξαιρετικά επιθετική Τουρκία εδώ και μία τετραετία και πιστεύω ότι το έκανα αποτελεσματικά. Κρατώντας τη χώρα ασφαλή, ενισχύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις, χτίζοντας πανίσχυρες συμμαχίες, καθιστώντας την Ελλάδα ισχυρό γεωπολιτικό παράγοντα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα, φυσικά, ενισχύοντας και την εθνική οικονομία, διότι χωρίς ισχυρή οικονομία δεν μπορεί να υπάρχει και ισχυρή άμυνα.

Άρα, γνωρίζουμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την Τουρκία και σε περίπτωση που επιστρέψει στη λογική του αναθεωρητισμού της «γαλάζιας πατρίδας». Εύχομαι για το καλύτερο, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο και γι’ αυτό και πιστεύω ότι οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας έχουν και μία σημαντική γεωπολιτική διάσταση.

Δεν ψηφίζουμε μόνο για καλύτερους μισθούς, για καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ψηφίζουμε και για το ποιος θα κρατά σταθερά το τιμόνι της χώρας για την επόμενη τετραετία. Γι’ αυτό και επιμένω ότι απέναντι σε μία Τουρκία που πιθανόν να βρει έναν Πρόεδρο Erdoğan πιο ισχυρό, χρειάζεται εξίσου ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση στην πατρίδα μας. Και για να μπορέσει να υλοποιήσει μια πολιτική αποτροπής -εφόσον αυτό χρειαστεί- αλλά και για να μπορέσει να καθίσει και να κάνει μια ειλικρινή συζήτηση με την Τουρκία, γνωρίζοντας όμως απόλυτα ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας και τα όριά μας.

Διαβάστε περισσότερα:  https://www.primeminister.gr/2023/05/16/31856

ΥΓ: Χωρίς την κοπτορατικη του ΣΥΡΙΖΑ. Στο 16 λεπτο η ερώτηση για τα τρένα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: