googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Πώς η πράσινη ενέργεια... μηδένισε τις τιμές στο ρεύμα

 

Κι όμως οι τιμές χονδρεμπορικής στο ρεύμα μηδένισαν. Αν μάλιστα είχαμε περισσότερες ΑΠΕ, όπως στην Βόρεια Ευρώπη, θα βλέπαμε μηδενικές τιμές ακόμη και στη λιανική για κάποιες ώρες.

Τι συνέβη; Ένας συνδυασμός πολλών αέρηδων, ηλιοφάνειας και χαμηλής ζήτησης έριξε το Σάββατο τις τιμές χονδρικής στα τάρταρα, εκτοπίζοντας τις ακριβές μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη. Επί τέσσερις ώρες, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 16.00 και με τα φθηνά αιολικά και φωτοβολταϊκά να καλύπτουν πάνω από το 50% του ενεργειακού μείγματος, η χονδρεμπορική τιμή στο ρεύμα ήταν μέχρι και αρνητική.

Το γράφημα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τη διαμόρφωση των τιμών χονδρικής το Σάββατο 24 Μαίου 2023, όπου μεταξύ 12 το μεσημέρι με 4 το απόγευμα, οι τιμές μηδένισαν. Τις ώρες αυτές οι ΑΠΕ συμμετείχαν στο μείγμα με 54%.

Τι θα συμβεί όταν σε μερικά χρόνια πολλαπλασιαστεί η παραγωγή πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα; Όταν το φαινόμενο των μηδενικών ή και αρνητικών τιμών στην χονδρεμπορική αρχίσει να πυκνώνει σε ώρες και ημέρες στη διάρκεια του χρόνου; Το μηνιαίο καλάθι του κάθε προμηθευτή θα γίνει φθηνότερο, το κόστος του θα πέσει αισθητά, άρα θα προσφέρει σημαντικά χαμηλότερες τιμές από τις σημερινές στους πελάτες του, είναι η απάντηση.

Και αν είχαμε έξυπνους μετρητές, όπως στην Ρουμανία, την Ιταλία και την πλειοψηφία των Βορειοευρωπαίων; Μετρητές που να δείχνουν ανά ώρα την τιμή χονδρικής και βάσει των οποίων ο προμηθευτής κοστολογεί τους πελάτες του επίσης ανά ώρα;

Διαβάστε περισσότερα:

https://www.liberal.gr/energeia/pos-i-prasini-energeia-midenise-tis-times-sto-reyma

Δεν υπάρχουν σχόλια: