googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Astronomy Picture of the Day:Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης του οποίου η μία πλευρά είναι μόνο λάβα

 

Ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε ότι έναν ακόμη εξωπλανήτη που ήταν μέχρι σήμερα κρυμμένος σε ένα κοντινό στη Γη πλανητικό σύστημα. Μάλιστα ο εξωπλανήτης αυτός βιώνει ακραίες συνθήκες αφού αποτελείται εξ ολοκλήρου από λάβα στη μία πλευρά. Ο πλανήτης, που ονομάζεται HD 63433 d, είναι ο τρίτος που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το αστέρι HD 63433 (ή TOI 1726) που βρίσκεται περίπου 73 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Αυτός ο πλανήτης είναι πολύ νέος με την ηλικία του να προσδιορίζεται στα 400 εκατομμυρίων ετών ενώ έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τη Γη. Ο εξωπλανήτης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το μητρικό του άστρο, οκτώ φορές πιο κοντά από ότι ο Ερμής στον Ήλιο, με κλειδωμένη την τροχιά του δηλαδή όπως συμβαίνει με τη Σελήνη και τη Γη κάτι που σημαίνει ότι η μια ίδια πλευρά του εξωπλανήτη είναι στραμμένη στο άστρο ενώ η άλλη δεν το κοιτάζει ποτέ.

Η εγγύτητα του πλανήτη στο άστρο έχει ως αποτέλεσμα η πλευρά που βλέπει το άστρο να αναπτύσσει θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 1,650 βαθμούς Κελσίου Δημιουργώντας ένα «ημισφαίριο λάβας» όπως το χαρακτηρίζουν οι ερευνητές σε δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Astronomical Journal». Είναι ο τρίτος εξωπλανήτης που εντοπίζεται στο συγκεκριμένο σύστημα και εντοπίστηκε από το δορυφόρο TESS της NASA που σχεδιάστηκε ως «κυνηγός πλανητών» εντοπίζοντας πλανήτες από τις αλληλεπιδράσεις που έχουν με το άστρο τους.

Την ανακάλυψη έκανε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής αστρονόμους του Πανεπιστημίου της Φλόριντα στις ΗΠΑ οι οποίοι λένε ότι πρόκειται για ένα εξωτικό πλανήτη με συνθήκες που χρήζουν παρατηρήσεων και μελέτης αφού μπορεί να αποκαλύψουν νέα στοιχεία για διάφορα φαινόμενα της φυσικής, της χημείας και της κοσμολογίας.

πηγήhttps://www.naftemporiki.gr/techscience/1569001/anakalyfthike-exoplanitis-poy-lionei-aionia/ – https://science.nasa.gov/universe/exoplanets/discovery-alert-earth-sized-planet-has-a-lava-hemisphere/

Δεν υπάρχουν σχόλια: