googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Astronomy Picture of the Day: Για το φεγγάρι-πανσέληνο του λύκου

 

Απόψε το βράδυ αξίζει να έχουμε τα μάτια στραμμένα στον ουρανό για να θαυμάσουμε για άλλη μια φορά ένα ολόλαμπρο φεγγάρι, την πρώτη πανσέληνο του 2024!!
Η Σελήνη στη φάση αυτή βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης απ' ό,τι ο Ήλιος και τα τρία αυτά σώματα βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή, ή μάλλον πολύ κοντά στη γραμμή αυτή.
Στην αστρονομική «γλώσσα» λέμε ότι ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται σε "συζυγία" και πιο συγκεκριμένα σε "αντίθεση".
Όπως μας πληροφορεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών:
"Σήμερα Πέμπτη έχουμε την πρώτη πανσέληνο του έτους και όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας μπορούν να απολαύσουν το φεγγάρι σε όλη του τη δόξα και τη λάμψη αμέσως μετά τη δύση του Ηλίου δηλαδή στις 17:40. Το μέγιστο της λαμπρότητας της Σελήνης θα παρουσιαστεί αμέσως μετά τα μεσάνυχτα στις 00:12.
🐺Όπως σχεδόν κάθε αστρονομικό φαινόμενο συνοδεύεται από πολλούς μύθους και θρύλους της κάθε παράδοσης, έτσι και η πρώτη πανσέληνος του έτους ονομάστηκε από τους ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής ως «το φεγγάρι του λύκου» καθώς σε αυτή την περίοδο του έτους τα αλυχτίσματα των λύκων είναι πιο συχνά. Μάλιστα καθώς το αλύχτισμα του λύκου έχει συνδεθεί στην παράδοση ως δέηση προς τους νεκρούς, η μέρα αυτή συναντάται συχνά στους ιθαγενείς της Βορείου Αμερικής ως μέρα μνήμης των νεκρών.
👩‍🔬Φυσικά όλα αυτά δεν είναι παρά όμορφοι θρύλοι των λαών και ουδεμία σχέση έχουν με το αστρονομικό φαινόμενο της πανσελήνου. Το σημερινό φαινόμενο δεν είναι παρά μία πανσέληνος δηλαδή η μέρα όπου το φεγγάρι βρίσκεται αντιδιαμετρικά του Ήλιου εμφανίζοντας έτσι προς εμάς όλο το φωτεινό του μέρος. ☀️🌏🌕
❄️Άλλες ονομασίες που έχει λάβει η πρώτη πανσέληνος του έτους είναι: το «κρύο φεγγάρι», το «το φεγγάρι του πάγου» και το «σκληρό φεγγάρι», αυτονόητα προσωνύμια καθώς η συγκεκριμένη πανσέληνος εμφανίζεται μεσούσης του Χειμώνα.
Τα μάτια λοιπόν σήμερα στραμμένα στον νυχτερινό ουρανό.
Καλή απόλαυση σε όλους και όλες! 🙋‍♀️🙋
📸Η φωτογραφία είναι του Θεοφάνη Ματσόπουλου"

Δεν υπάρχουν σχόλια: