googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

Ελπιδοφόρα εξέταση πρωτεϊνών αποκαλύπτει έγκαιρα τον καρκίνο του μαστού!!!

 


«Βάζοντας την ασθενή να σύρει το δάχτυλό της στο μεταλλικό στήριγμα, μεταφέρουμε αποτελεσματικά ένα πολύ λεπτό στρώμα ιδρώτα από τα δάχτυλά της απευθείας στο στήριγμα αυτό. Ο ιδρώτας περιέχει πολλά διαφορετικά μόρια, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι πρωτεΐνες», ανέφερε η καθηγήτρια Ιατροδικαστικής.

Τα αποτυπώματα στη συνέχεια ψεκάζονται με ένα ειδικό χημικό στοιχείο και τοποθετούνται σε ένα φασματογράφο μάζας.
Όπως εξήγησε η Σιμόνα Φραντσέζε, «αυτό που κάνουμε στην πραγματικότητα είναι να ανιχνεύουμε αυτές τις πρωτεΐνες και τα διαφορετικά επίπεδα έκφρασής τους και οι διαφορετικοί παράγοντες έκφρασης μάς λένε αν ένας ασθενής έχει καλοήθη παθολογία ή έχει καρκίνο πρώιμου σταδίου ή μεταστατικό και χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη για να καταλάβουμε τα δεδομένα του φασματογράφου μάζας».

Οι πρωτεΐνες και τα πεπτίδια είναι βιοδείκτες για τον καρκίνο του μαστού και η έρευνα εντοπίζει τους κακοήθεις όγκους του μαστού σε ποσοστό σχεδόν 98%.

«Είμαι αισιόδοξη, από τα δεδομένα που έχουμε, ότι αυτό θα μπορούσε να είναι, τουλάχιστον εκεί στοχεύουμε, ένα πρώτο σημείο διαλογής. Εκεί όπου μπαίνουν οι ασθενείς και κάνουν το απλό, ανώδυνο, μη επεμβατικό τεστ και αν είναι καθαροί, αν δεν έχουν την παθολογία, γλιτώνουν από μαστογραφίες ή βιοψίες που φυσικά είναι πολύ επεμβατικές εξετάσεις και φέρουν πολλά άλλα μειονεκτήματα», συμπλήρωσε η καθηγήτρια Ιατροδικαστικής.
Διαβάστε περισσότερα:
https://www.in.gr/2024/01/04/health/pos-ta-daktylika-apotypomata-apokalyptoun-egkairos-ton-karkino-tou-mastou/

Δεν υπάρχουν σχόλια: