Ακριβώς δύο χρόνια πριν, υπεγράφη στο Παρίσι η ιστορική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή την οποία υπέγραψαν όλα τα συμμετέχοντα κράτη και αποτελεί ένα σχέδιο δράσης για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη. Αν και δεν έχει τη δεσμευτική ισχύ μιας Διεθνούς Συνθήκης, όπως αυτή ορίζεται από το διεθνές δίκαιο, προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να συγκρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι το 2100 «αρκετά κάτω» από τους 2,0 βαθμούς Κελσίου, και να «προσπαθήσουν να την περιορίσουν» ακόμα περισσότερο, στον 1,5 βαθμό.
Τα κύρια στοιχεία της νέας Συμφωνίας των Παρισίων:
Οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να συγκρατήσουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και να συνεχίσουν τις προσπάθειες να την περιορίσουν στον 1,5°C.
Πριν και κατά τη διάσκεψη των Παρισίων, οι χώρες υπέβαλαν ολοκληρωμένα εθνικά σχέδια δράσης για το κλίμα με στόχο τη μείωση των εκπομπών τους και συμφώνησαν να γνωστοποιούν ανά 5ετία τις συνεισφορές τους με σκοπό τον καθορισμό πιο φιλόδοξων στόχων. Δέχθηκαν επίσης να γνωστοποιούν μεταξύ τους και στο κοινό την πρόοδό τους προς την επίτευξη των στόχων τους, με σκοπό την εξασφάλιση διαφάνειας και εποπτείας.
Η ΕΕ και άλλες ανεπτυγμένες χώρες θα εξακολουθήσουν να παρέχουν χρηματοδότηση μέτρων αντιμετώπισης της αλλαγής του κλίματος, προκειμένου να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες τόσο να μειώσουν τις εκπομπές όσο και να θωρακιστούν έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Τα καλά νέα είναι ότι σχεδόν όλες οι χώρες έχουν ήδη αναλάβει δράση σε όλα τα επίπεδα για την κλιματική αλλαγή και οι περισσότερες έχουν ευθυγραμμιστεί με τις προτάσεις της Συμφωνίας του Παρισιού. Εκατόν εβδομήντα χώρες έχουν ήδη επικυρώσει τη Συμφωνία των Παρισίων, η οποία τέθηκε σε ισχύ σε λιγότερο από ένα χρόνο - ένα σύγχρονο ρεκόρ για μια τέτοια παγκόσμια συνθήκη.
Την 1η Ιουνίου 2017 ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μία συμφωνία οικονομικά επιζήμια για τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ιδιαίτερα για την τσιμεντοβιομηχανία, τον άνθρακα, τον χάλυβα, το χαρτί, με συνολικές απώλειες σε θέσεις εργασίας της τάξης των 3 εκατομμυρίων αφού θα έκλειναν εργοστάσια και θα χάνονταν θέσεις εργασίας στην Αμερική προς όφελος άλλων χωρών και δήλωσε πως θα επαναδιαπραγματευτεί για μια πιο δίκαιη λύση για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, οι ηγέτες πολλών κρατών συναντώνται στο Παρίσι με στόχο την προώθηση των δράσεων για την κλιματική αλλαγή. Τη διοργάνωση αυτή είχε ανακοινώσει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, μετά το πέρας της συνόδου των G20 στο Αμβούργο τον Ιούλιο του 2017. Το «One Planet Summit» διοργανώνεται από κοινού από την Γαλλία -με πρωτοβουλία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας- τον ΟΗΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα, με τη συνεργασία των παραγόντων της Σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές (CCNUCC), τον όμιλο We Mean Business, την Ένωση Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το δίκτυο C40 Cities, και τον OΟΣΑ. Πρωταρχικός στόχος της διάσκεψης, στην οποία συμμετέχουν αρχηγοί κρατών, τα Ηνωμένα Έθνη, κόμματα που έχουν πολύ ψηλά στην ατζέντα τους το θέμα του κλίματος αλλά και διεθνείς οργανώσεις και Κινήματα, είναι να επαναβεβαιώσει τη δέσμευση της παγκόσμιας κοινότητας στη διάσωση του πλανήτη. Η ανάγκη αυτή είναι υψίστης σημασίας μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού.
http://www.gazzetta.gr/plus/diethni/article/1172744/dyo-hronia-apo-ti-symfonia-toy-parisioy-gia-tin-klimatiki-allagi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου