Του Δρ. Σπυρίδωνος Πλακούδα*
Το ζήτημα της «υπαιτιότητας» των Δεκεμβριανών έχει προ ετών απαντηθεί από την ιστοριογραφία χάρη στις νηφάλιες τοποθετήσεις του πρώην γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Γρηγόρη Φαράκου. Το ΕΑΜ δεν ήταν πρόθυμο να παραδώσει αμαχητί την άρτι αποκτηθείσα εξουσία του ΕΛΑΣ ανά την επικράτεια και, ως εκ τούτου, προτίμησε την οδό της «περιορισμένης σύγκρουσης» (limited war). Γιατί; Επειδή το ΕΑΜ ήλπιζε πως η τότε κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου θα υποχωρούσε ατάκτως ύστερα από τις πρώτες τουφεκιές. Ενδεικτικώς της πίστης στην τελική νίκη, το «Σχέδιο Μακρίδη» για την άλωση των Αθηνών δεν προέβλεπε τίποτε για το ενδεχόμενο μιας ολομέτωπης σύγκρουσης (full-scale war) με τους Βρετανούς – τον πάτρωνα της τότε κυβέρνησης.
Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως τα Δεκεμβριανά εσφαλμένως τοποθετούνται χρονικά κατά την 3η Δεκεμβρίου. Η αρχική επίθεση του ΕΛΑΣ κατά των αντιπάλων του στην ανατολική Μακεδονία (Δράμα) εκδηλώθηκε την 1η Δεκεμβρίου – 2 ημέρες πριν την επίσημη έναρξη των Δεκεμβριανών στην Αθήνα. Στις 4 Δεκεμβρίου, οι εθνικιστές στην Δράμα είχαν ήδη ηττηθεί (πλην κάποιων θυλάκων) και ο ΕΛΑΣ αποφάσισε να εκστρατεύσει εναντίον του ΕΔΕΣ στην Ήπειρο και της κυβέρνησης (και των συν αυτής σωμάτων ασφαλείας) στην Αθήνα.
Η Ήττα του ΕΛΑΣ στην Μάχη των Αθηνών
Την 4η Δεκεμβρίου, ο ΕΛΑΣ περικύκλωσε τις λιγοστές φρουρές των Βρετανών σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα και περίμενε την έκβαση της Μάχης των Αθηνών προτού προχωρήσει σε μια επιθετική ενέργεια εναντίον τους. Μόλις στις 18 Δεκεμβρίου προσέβαλε ο ΕΛΑΣ το στρατηγείο της ΡΑΦ στην Κηφισιά και συνέλαβε εκατοντάδες ίκαρους της Βρετανίας ως αιχμαλώτους πολέμου – 14 ημέρες μετά την έναρξη της Μάχης των Αθηνών. Προφανώς, ο ΕΛΑΣ ήθελε να αποφύγει την ευθεία αντιπαράθεση με τη Βρετανία και αιχμαλώτισε το προσωπικό του στρατηγείου της ΡΑΦ ως ομήρους. Η πρόθεση του ΕΑΜ ήταν να εξουδετερώσει τους Έλληνες εχθρούς του σε έναν «περιορισμένο πόλεμο» μικρής διάρκειας. Σύντομα οι ευσεβείς πόθοι του ΕΑΜ για μια περιορισμένη σύγκρουση διαψεύστηκαν.
Η Βρετανία, στην οποία είχε επιδικαστεί η Ελλάδα με βάση τη Συμφωνία των Ποσοστών εν αγνοία της ηγεσίας του ΕΑΜ, δεν άφησε τη σύμμαχη κυβέρνηση στο έλεος του ΕΛΑΣ. Προς έκπληξιν λοιπόν του τελευταίου, η Βρετανία μετέφερε περί τις 80.000 άνδρες στην Αθήνα που νίκησαν τον ΕΛΑΣ ύστερα από σκληρές οδομαχίες. Η υποτίμηση των δυνατοτήτων (capabilities) και προθέσεων (intensions) των Βρετανών εκ μέρους του ΕΛΑΣ στοίχισε τον τελευταίο ακριβά.
Διαβάστε περισσότερα:
http://www.liberal.gr/arthro/179888/amyna--diplomatia/2017/giati-ittithike-o-elas-sta-dekembriana.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου