googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

ΦΥΤΙΚΟΙ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ή ΔΡΟΜΩΝ

 Konstantinos Triantaphyllidis 
Κάποια μέρα θα αντικαταστήσουν τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες. ΄Αραγε θα διαβάζουμε από το φως ενός επιτραπέζιου βιονικού φυτικού λαμπτήρα στο γραφείο μας;
Με την ενσωμάτωση νανοσωματιδίων στα φύλλα πολλών και διαφορετικών φυτικών ειδών, π.χ. ακόμη και του σπανακιού, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης δημιούργησαν φυτά που εκπέμπουν αχνό φως για περίπου τέσσερις ώρες. Υποστηρίζουν ότι τα βιονικά φυτά μελλοντικά θα είναι αρκετά φωτεινά ώστε να λειτουργούν ως λαμπτήρες γραφείου ή για τον φωτισμό δρόμων (Seon-Yeong Kwak, και συν. A Nanobionic Light-Emitting Plant. Nano Letters 17:7951, 13 Δεκεμβρίου 2017). Στην περίπτωση αυτή το φως τελικά τροφοδοτείται από τον ενεργειακό μεταβολισμό του ίδιου του φυτού. Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε συνεπώς να χρησιμοποιηθεί για την παροχή φωτισμού εσωτερικού χώρου χαμηλής έντασης και για τη μετατροπή των δέντρων σε αυτοματοποιημένους λαμπτήρες δρόμων.
Για να δημιουργήσουν τα φωτεινά φυτά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη λουσιφεράση, ένα ένζυμο φωτογόνων οργανισμών το οποίο καταλύει την οξείδωση της λουσιφερίνης με αποτέλεσμα την εκπομπή φωτός. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νανοσωματίδια πυριτίου περίπου 10 νανομέτρων για τη μεταφορά της λουσιφεράσης. Τα νανοσωματίδια που απελευθερώνουν λουσιφερίνη έχουν σχεδιαστεί ώστε να συσσωρεύονται στο μεσόφυλλο. Τα νανοσωματίδια απελευθερώνουν σταδιακά τη λουσιφερίνη, η οποία στη συνέχεια εισέρχεται στα φυτικά κύτταρα, όπου εκτελεί τη χημική αντίδραση που προκαλεί την εκπομπή φωτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: