googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Ο κουρκουμάς αποδεικνύεται σοβαρός «εχθρός» των καρκινικών κυττάρων

Σύμφωνα με μια έρευνα στην οποία αναφερθήκαμε πρόσφατα, και είχε διεξαχθεί στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, τα πικάντικα φαγητά τα οποία διακρίνονται για τις ποσότητες μπαχαρικών που περιέχουν, όπως είναι το κάρι, ο κουρκουμάς, οι καυτερές πιπεριές, το πιπέρι κ.ά. συμβάλλουν στην επέκταση της μακροζωίας και την αποτροπή του πρόωρου θανάτου.
Αμερικανοί και Κινέζοι επιστήμονες που είχαν διεξάγει τη μελέτη αυτή, είχαν αναφέρει ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στα φαγητά που περιέχουν μπαχαρικά και στον μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ωστόσο παραδέχθηκαν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για το θέμα.
Τώρα, μία άλλη μελέτη συνδέεται κατά κάποια έννοια με την έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας, καθώς ερευνητές από την Ιρλανδία και την Πολωνία διαπίστωσαν σε εργαστηριακά πειράματα τους ότι η κουρκουμίνη ή αλλιώς ο κουρκουμάς, όπως τον γνωρίζουμε στην καθομιλουμένη, διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η μελέτη που έγινε στα πειραματόζωα έδειξε ότι ο κουρκουμάς πιθανότατα έχει την ιδιότητα να καταστέλλει τη δράση των καρκινικών κυττάρων αποτρέποντας την εμφάνιση καρκίνου. Επιπροσθέτως, μία ακόμα σημαντική εργασία επί του θέματος διαπίστωσε ότι ο κουρκουμάς μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας στα παιδιά.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κουρκουμίνη (κουρκουμάς), η δράση της οποία ξεκίνησε 24 ώρες μετά την έκθεση των καρκινικών κυττάρων σε αυτήν, μπορεί να «σκοτώσει» τα καρκινικά κύτταρα που εμφανίζονται στον λαιμό. Το εντυπωσιακό δε σε αυτή τη διεργασία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι ο τρόπος που «πέθαναν» τα καρκινικά κύτταρα δεν ήταν με απόπτωση όπως γίνεται συνήθως, αλλά μέσω ενός νέου μηχανισμού.
Το θετικό πρόσημο αυτής της μελέτης έρχεται να επιβεβαιώσει μία ακόμα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας και η οποία ανέλυσε το ρόλο της κουρκουμίνης σε ασθενείς με καρκίνο στο κεφάλι και το λαιμό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, και σε αυτή την περίπτωση διαφάνηκε καθαρά ότι η κουρκουμίνη εξουδετερώνει τον ρόλο της νικοτίνης στον οργανισμό. Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, η νικοτίνη δεν θεωρείται καρκινογόνος ουσία η ίδια, αλλά ενεργοποιεί κάποιες βιοχημικές διεργασίες που οδηγούν σε καρκίνο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο παράγοντας νικοτίνη που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει κάποια καρκινικά κύτταρα «απενεργοποιήθηκε» εντελώς από τη δράση της κουρκουμίνης.
Οι επιστήμονες για μία ακόμη φορά πιστοποιούν τις πολύτιμες ουσίες που μπορεί να λάβει ο οργανισμός μας μέσω της διατροφής ως προς την πρόληψη και καταπολέμηση πολλών ασθενειών. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ανοίγει όπως είπαν, και ο δρόμος για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις με τη χρήση του κουρκουμά στη δημιουργία πιθανών νέων φαρμάκων.
http://www.naftemporiki.gr/story/1302651/o-kourkoumas-apodeiknuetai-sobaros-exthros-ton-karkinikon-kuttaron

Δεν υπάρχουν σχόλια: