googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Φοβερές αποκαλύψεις της Βασιλικής Σιούτη από τον Έβρο για τους 38 πρόσφυγες της Συρίας: “Άκρα του Τάφου Σιωπή” για τη Μαρία…

 

The group, who identify themselves as Syrians, have now been taken from the islet to Greece. Photo via BAIDA

Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ, LIFO

Κανένα στοιχείο δεν έχει δοθεί στις αρχές που ερευνούν ως τώρα για το «πέμπτο παιδί» της οικογένειας που έγραψε το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» ότι υπήρχε και ισχυρίστηκε ότι πέθανε στον Έβρο με ευθύνη των ελληνικών αρχών.

Πέμπτο παιδί της οικογένειας, που κατήγγειλε τον θάνατό του, δεν υπάρχει ούτε στις λίστες ούτε στις φωτογραφίες που έβγαζαν οι 38 όσο ήταν στο ποτάμι.

Επισκεφτήκαμε το ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες και διαπιστώσαμε ότι η οικογένεια έχει μαζί της τέσσερα παιδιά, όσα έγραψε στη λίστα που έστειλαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (τρία κορίτσια κι ένα αγόρι) και είναι σαν αυτά που φαίνονται και στις φωτογραφίες. Για το «πέμπτο παιδί» δεν θέλησε να μιλήσει κανείς.

Η LiFO σεβάστηκε την επιθυμία των γονιών, αλλά και τον όρο της διοίκησης του ΚΥΤ να μη δημοσιεύσει φωτογραφίες των παιδιών στο κέντρο υποδοχής, ωστόσο έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία και τις μαρτυρίες που τεκμηριώνουν το ρεπορτάζ και όσα κατέγραψε στον Έβρο.Μπαίνεις στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Φυλάκιο Έβρου και σου σφίγγεται η καρδιά. Βλέπεις γύρω σου δεκάδες ανθρώπους, μερικοί από αυτούς με εμφανή τα σημάδια της κούρασης και της ταλαιπωρίας, οι οποίοι έκαναν τα πάντα για να βρεθούν πίσω από αυτά τα κάγκελα που τους στερούν την ελευθερία κίνησης προσωρινά, αλλά ελπίζουν πως σύντομα, όταν θα φύγουν από δω, θα την κερδίσουν για πάντα, μαζί με τα όνειρά τους. Πριν από λίγες μέρες το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» έγραψε, χωρίς να τεκμηριώσει, ότι πέθανε ένα προσφυγόπουλο στα ελληνοτουρκικά σύνορα (ίσως από τσίμπημα, είπαν) και κατηγόρησε γι’ αυτό την Ελλάδα, ότι ευθύνεται επειδή δεν πήγε εγκαίρως να το σώσει. Οι ελληνικές αρχές είχαν υποστηρίξει τότε ότι σύμφωνα με το γεωγραφικό στίγμα που έδιναν οι πρόσφυγες, βρίσκονταν στην τουρκική πλευρά των συνόρων, όπου εκείνες δεν είχαν δικαιοδοσία, και αν πήγαιναν εκεί, υπήρχε κίνδυνος πρόκλησης σοβαρού επεισοδίου με την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, πέμπτο παιδί, που ισχυρίστηκαν οι συντάκτες του «Spiegel» ότι πέθανε, δεν είχε καταγραφεί πουθενά. Ούτε στη λίστα που έστειλαν οι πρόσφυγες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Ιούλιο, όταν ζήτησαν τη διάσωσή τους, ούτε και στη φωτογραφία-ντοκουμέντο που δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών με τους 38 πρόσφυγες.

Διαβάστε περισσότερα: https://hellasjournal.com/2022/09/foveres-apokalipsis-tis-vasilikis-siouti-apo-ton-ton-evro-gia-tous-38-prosfiges-tis-sirias-akra-tou-tafou-siopi-gia-ti-maria/

Δεν υπάρχουν σχόλια: