googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Για μισή ώρα πόλεμο

 



Του Άγη Βερούτη

Αγκάθι αποτελεί ο Κυριάκος στο μαλακό υπογάστριο του αναθεωρητικού μετώπου Ρωσίας-Τουρκίας. 

Τους χαλάει τον σχεδιασμό και το αφήγημα.

Ας δούμε ένα υποθετικό "γύρισμα” της Ρωσίας έναντι του ΝΑΤΟ που ελάχιστοι κανονικοί πολίτες έχουν υπολογίσει ή ακόμα και αντιλαμβάνονται.

Ως γνωστόν, οι κανόνες λειτουργίας του ΝΑΤΟ δεν διαθέτουν ΚΑΜΙΑ πρόβλεψη για αποπομπή κράτους-μέλους, ούτε καν στην περίπτωση που κάποιο κράτος-μέλος επιτεθεί σε άλλο κράτος-μέλος.  Στην περίπτωση που αυτό γίνει, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ θα διαλυθεί και, ίσως, μετά από κάποια χρόνια καταφέρει να συσταθεί μια κάποια νέα συμμαχία η οποία θα έχει βάση σε κάποιες άλλες βασικές αρχές, πχ Δημοκρατικά κράτη που προστατεύουν τις βασικές ελευθερίες των πολιτών τους και δεν τις καταπατούν, κλπ κλπ.

Ίσως και να πάρει λιγότερο από ένα έτος αν όλοι οι ενδιαφερόμενοι βιάζονται, αλλά σίγουρα θα πάρει μη-μηδενικό χρόνο (εκτός αν έχει ήδη ετοιμαστεί το σχετικό όχημα εν αναμονή διάλυσης.)

Αυτή τη στιγμή δεν μας ενδιαφέρει τόσο τί τυχόν θα προκύψει μετά τη διάλυση του ΝΑΤΟ αλλά το γεγονός ότι η Τουρκία μπόρεσε και κατέλαβε Κυπριακό έδαφος χωρίς καμία αντίδραση του ΝΑΤΟ διότι η Κύπρος ακόμα και σήμερα ΔΕΝ είναι μέλος του ΝΑΤΟ ενώ είχε ευκαιρία τη δεκαετία του ‘60 να γίνει και επέλεξε να μην γίνει.

Πάμε φαστ-φόργουωρντ στη σημερινή παγκόσμια συγκυρία:

Η Ρωσία εισέβαλε στην αδελφή χώρα της Ουκρανία, κατά τα λεγόμενά της προκειμένου να την αποτρέψει από την προσάρτησή της στο ΝΑΤΟ, ενώ όταν συζητούσε η Ρωσία στη δεκαετία του ‘90 να κάνει αίτημα προσχώρησης στο ΝΑΤΟ της αρνήθηκε η συμμετοχή. 

Η Ρωσία λέγει ότι "ένιωσε να περικυκλώνεται απειλητικά από το ΝΑΤΟ” και για αυτό αντέδρασε.

Ποιο, λοιπόν,  καλύτερο αφήγημα υπάρχει για τη Ρωσία από τη διάλυση του ΝΑΤΟ τελικά, ενόσω εκείνη πολεμάει την Ουκρανία για να μην γίνει μέλος του;

Κανένα!

Ποιος μπορεί να προσφέρει στη Ρωσία τη διάλυση του ΝΑΤΟ στο πιάτο, και με τρόπο μη αναστρέψιμο από τους ίδιους τους ιδρυτικούς κανόνες της Συμμαχίας;

Μήπως οι ΗΠΑ που το ίδρυσαν, ή η Γαλλία, ή η Πολωνία που ένιωθε ανυπεράσπιστη εκτός ΝΑΤΟ, ή η Γερμανία που εξαρτάται από Αμερικανικά στρατεύματα για την άμυνά της;

Όχι! Καμία από τις παραπάνω.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.capital.gr/arthra/3656972/gia-misi-ora-polemo


Δεν υπάρχουν σχόλια: