googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Κόκκινη γραμμή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας, μήνυμα στον τουρκικό λαό «είμαστε φίλοι σας»

 

αφείς απαντήσεις στα fake news του τουρκικού καθεστώτος και στην ακραία ρητορική του Ταγιπ Ερντογάν, έδωσε από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Κυρ. Μητσοτάκης, θέτοντας κόκκινες γραμμές, αλλά και επιλέγοντας ταυτόχρονα να στείλει μήνυμα φιλίας στον τουρκικό λαό.

Αναφερόμενος στην γνωστή τουρκική απειλή «θα έρθουμε ξαφνικά νύχτα», είπε ότι η Τουρκία έχει μια περίεργη εμμονή με την Ελλάδα, χρησιμοποιεί γλώσσα επιτιθέμενου και όχι ειρηνικού κράτους, θύμισε ότι η Άγκυρα έχει απειλήσει την χώρα μας με casus belli, αλλά ταυτόχρονα, επιλέγοντας να δείξει ένα διαφορετικό ύφος από εκείνο του Ερντογάν, έτεινε χείρα φιλίας στον τουρκικό λαό.

«Απευθύνομαι στην τουρκική ηγεσία και τον τουρκικό λαό, η Ελλάδα δεν απειλεί, δεν είμαστε εχθροί, σεβόμαστε τη φιλία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, ας προχωρήσουμε προς το μέλλον σε πνεύμα συνεργασίας και φιλίας, πάντα σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο», όπως ανέφερε.

Έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, μίλησε για εκστρατεία παραπληροφόρησης της Άγκυρας, ενώ έκανε ειδική μνεία στο μεταναστευτικό. «Από τον Μάρτιο του 2020, η Τουρκία εργαλειοποιεί τις μεταναστευτικές ροές, υπογράμμισε ακόμη ο πρωθυπουργός. «Σώσαμε πάνω από 130 ανθρώπους από δύο βάρκες χθες» παρατήρησε, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στο Αιγαίο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αν και αναφέρθηκε εκτενώς στην ατζέντα αναθεωρητισμού που έχει η Τουρκία, δεν παρέλειψε να πει ότι «μπορεί να είναι εταίρος και σύμμαχος της Ελλάδας και της ΕΕ, αν το επιλέξει». Αναφορικά με την παράνομη κατοχή της Κύπρου και τη διχοτόμηση του νησιού, χαρακτήρισε παράλογες τις απαιτήσεις της Άγκυρας και επανέλαβε ότι η Αθήνα στηρίζει την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για αμοιβαία αποδεκτή λύση, την οποία η τουρκική κυβέρνηση και η ηγεσία του ψευδοκράτους εξακολουθούν να απορρίπτουν.

Πιο αναλυτικά, ο Πρωθυπουργός είπε:

https://www.liberal.gr/politiki/i-omilia-toy-kyr-mitsotaki-sti-geniki-syneleysi-toy-oie

Δεν υπάρχουν σχόλια: