googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Μαρκ Ρούτε:Ο νέος ηγέτης του ΝΑΤΟ και η σχέση του με την Ελλάδα

 

mark-rutte__1_



Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σχέση του Ρούτε με την Ελλάδα. Χωρίζεται χονδρικά, σε δυο περιόδους. Στην αρχή της πρωθυπουργικής του θητείας (2010) που συνέπεσε και με την εκκίνηση των ελληνικών μνημονίων ήταν απλά άκρως επιφυλακτικός. Ίσως γιατί ήταν νέος στην θέση του. Γρήγορα όμως, ως σκληρός (νεο)φιλελεύθερος και δεινός υποστηρικτής της αυστηρής τήρησης των προβλέψεων των Συνθηκών, ήταν ο σκληρότερος εταίρος του διδύμου Μέρκελ-Σόιμπλε. Δεν ήταν λίγες οι φορές που η Μέρκελ επικαλούνταν στους Έλληνες πρωθυπουργούς τις δυσκολίες να πείσει για τα ελληνικά προγράμματα διάσωσης, δηλαδή τα δάνεια, τους «σκληρούς» βόρειους εταίρους της Ευρωζώνης με πρώτη την Ολλανδία και μετά την Φιλανδία.

Συμφώνησε με το δεύτερο πακέτο βοήθειας και το αντίστοιχο μνημόνιο το 2012, με την πρόβλεψη για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά για να περάσει στην ολλανδική Βουλή δεσμεύτηκε ότι δεν θα ξαναδοθούν ευρωπαϊκά δανεικά στην Ελλάδα. Αναγκάστηκε όμως, να πάρει πίσω τη θέση αυτή, τον Ιούλιο του 2015, όταν πήγε στη Βουλή τη συμφωνία για το τρίτο ελληνικό δάνειο και μνημόνιο. Ο πρώην σύμμαχος του Βίλντερς τον χαρακτήρισε τότε «Πινόκιο, που η μύτη του φτάνει μέχρι την Αθήνα», και «προδότη των ψηφοφόρων» του, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την Ελλάδα «πρεζόνι της Ευρώπης». Ακολούθησε πρόταση μομφής, την οποία ο Ρούτε ξεπέρασε με ευκολία (81-32 ψήφοι).

«Αναλαμβάνω την ευθύνη, δεν ήμουν αρκετά προσεκτικός το 2012 λέγοντας ότι δεν θα δοθούν επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα» είπε ο Ρύτε και κατηγόρησε τη νέα ελληνική κυβέρνηση ότι έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην οικονομία της χώρας. Ήταν μια δύσκολη στιγμή στη δύσκολη σχέση του Ρούτε εκείνη την περίοδο με την Ελλάδα, για την οποία εν πολλοίς ευθύνεται και η ολέθρια διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης Τσίπρα. Μάλιστα ο Ρούτε ήταν στο πλευρό του Σόιμπλε στη γραμμή του Grexit, επιρρίπτοντας το 100% της ευθύνης στην ελληνική κυβέρνησης. Προσερχόμενος στη Σύνοδο των 17 ωρών διαπραγμάτευσης δήλωνε πως το Grexit «θα αποφασιστεί στην Αθήνα, όχι στις Βρυξέλλες. Η μόνη λύση είναι η Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Είμαι όμως πολύ απαισιόδοξος σχετικά με το αν πραγματικά η Ελλάδα θέλει να έρθει με προτάσεις και λύσεις. Αν δε το κάνει δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Οι συνέπειες θα είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης».

Η ακαμψία του ήταν τέτοια ώστε σύμφωνα με την ολλανδική “De Volskrant” λίγο έλειψε να έρθει στα χέρια με τον τότε Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, στο περιθώριο της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής, όταν δήλωσε ότι δεν θα πάει στο Κοινοβούλιο της χώρας του πρόταση για τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Η δεύτερη περίοδος

Η στάση του άλλαξε μετά το 2019, μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα. Εκτιμά ιδιαίτερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έκτοτε, εκτός των συχνών συναντήσεων που έχουν στις συνεδριάσεις των οργάνων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αντάλλαξαν και επίσημες επισκέψεις, αλλά και αντίστοιχες εργασίας. Πιστεύει πως με την αλλαγή κυβέρνησης, η Ελλάδα έχει επανέλθει στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των μεταρρυθμίσεων, ενώ από πλευράς του έχει προτρέψει ολλανδικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη χώρα μας.

Αποδεικνύοντας όμως, ότι η προσαρμοστικότητα του έχει όρια, ήταν ο πιο σκληρός αρνητής της αύξησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο «κύριος όχι, όχι, όχι» όπως τον αποκάλεσαν ομόλογοί του του Νότου, (αλλά και η Μέρκελ), ενώ παραμένει αρνητικός και στην πρόταση για την έκδοση Ευρωομολόγων για τη φθηνότερη χρηματοδότηση των δαπανών των χώρων της ΕΕ για την άμυνα. Ίσως από το νέο του πόστο, αλλάξει μυαλά...

Σε μια συνέντευξή του το 2012, περιγράφοντας την τραγική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας ανέφερε ότι «έχω κι εγώ συγγενείς που κατάγονται από την Ελλάδα και μάλιστα ένας από αυτούς, λόγω της οικονομικής αστάθειας στη χώρα, ήρθε στην Ολλανδία για να βρει δουλειά. Οπότε κατανοώ πλήρως και γνωρίζω από πρώτο χέρι την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει λόγω της κρίσης η ελληνική κοινωνία. Αλλά πιστεύω πως η αδυναμία να γίνουν μεταρρυθμίσεις και να παρθούν μέτρα, μακροπρόθεσμα, έχει ως αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια».

https://www.protothema.gr/world/article/1513447/route-o-57hronos-fanatikos-protestadis-skliros-epikritis-tou-poutin-kai-ek-pepoithiseos-ergenis-neos-gg-tou-nato/

Δεν υπάρχουν σχόλια: