googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Αυξήσεις 3 εκατ. ευρώ χαρίζει προεκλογικά η χρεοκοπημένη Λάρκο - Τα 23 επιδόματα-πρόκληση της ΕΣΣΕ

 


Η περίπτωση της κρατικής βιομηχανίας νικελίου Λάρκο, πιθανόν να διεκδικεί με αξιώσεις την είσοδο στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Η καθόλα χρεοκοπημένη εταιρεία, την ώρα που δυσκολεύεται να πληρώσει όλους τους προμηθευτές της και "φεσώνει” όποιον μιλάει ελληνικά, έχοντας φέρει στα όριά της ακόμη και τη ΔΕΗ, υπογράφει τριετή συλλογική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις, γενναία επιδόματα και παροχές, τα οποία θα κληθεί να πληρώσει όχι η εταιρεία που ούτως ή άλλως παράγει ζημιές αλλά ο φορολογούμενος.

Το Capital.gr αποκαλύπτει την συλλογική σύμβασης εργασίας που παρουσιάστηκε εν κρυπτώ από την κομματικά διορισμένη διοίκηση της Λάρκο στο ΔΣ της εταιρείας την περασμένη Πέμπτη 27 Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Ωστόσο η ΕΣΣΕ δεν εγκρίθηκε καθώς τα μέλη του ΔΣ ζήτησαν από τη διοίκηση να παρουσιάσει την ακριβή κοστολόγηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το διοικητικό δίδυμο (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος) θα επιχειρήσουν την έγκριση και υπογραφή της ΕΣΣΕ σε νέο ΔΣ εντός της εβδομάδας, κυριολεκτικά στο παρά ένα των εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο να περάσουν κάτω από το ραντάρ των εκλογών αυξήσεις στο μισθολογικό κόστος της Λάρκο, είναι νομικά διάτρητο και βρίσκεται στον αέρα για τον πρόσθετο λόγο ότι το ΤΑΙΠΕΔ που είναι ο βασικός μέτοχος της Λάρκο έχει ζητήσει ενημέρωση και τεκμηρίωση εάν οι αυξήσεις που προκύπτουν από τη Σύμβαση, είναι συμβατές με το Business Plan που κατήρτισε η εταιρεία Oliver Wyman. Αυτή η ενημέρωση δεν έχει γίνει.

Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις που θα προκύψουν εκτιμάται ότι φτάνουν τα 3 εκατ. ευρώ ετησίως, μόνο για το εργοστάσιο της Λάρκο χωρίς να υπολογίζονται οι αυξήσεις που θα προκύψουν από άλλους χώρους της εταιρείας.

Και όλα αυτά όταν η εταιρεία είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένη: 

- Με βάση τα τελευταία στοιχεία το 2018, η Λάρκο για κάθε τόνο νικελίου που παρήγαγε, είχε ζημιές 3642 δολάρια.

- έχει μέχρι στιγμής 350 εκατ. ευρώ ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος προς τη ΔΕΗ. Ακόμη και σήμερα, παρά τη δέσμευσή της ότι θα σεβαστεί τη νέα ευνοϊκότατη σύμβαση, δεν πληρώνει. Από τις αρχές του 2019 η Λάρκο έχει πληρώσει 7,5 εκατ. ευρώ έναντι 30 εκατ. ευρώ που είναι οι λογαριασμοί Ιανουαρίου - Μαΐου 

- οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εργολάβους και προμηθευτές υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια (κάποιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ)

- η εταιρεία σκανδαλωδώς δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις που έχει για αγορές δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Εκτιμάται ότι στο τέλος της περιόδου η εταιρεία θα έχει ένα τεράστιο έλλειμμα 1,5 εκατομμυρίων δικαιωμάτων αξίας κοντά στα 40 εκατ. ευρώ, με την ανοχή του υπουργείου Ενέργειας. Περίπου το μισό από το έλλειμμα, έχει προκύψει από την πώληση των δωρεάν δικαιωμάτων που είχε στην κατοχή της η Λάρκο για να καλύψει τρέχουσες υποχρεώσεις της 

Διαβάστε περισσότερα:

https://www.capital.gr/epixeiriseis/3368976/auxiseis-3-ekat-euro-xarizei-proeklogika-i-xreokopimeni-larko-ta-23-epidomata-proklisi-tis-esse/

Δεν υπάρχουν σχόλια: