googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Πώς να σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούθι στη θάλασσα - Σχέδιο 4 φάσεων

 


Του James Stavridis

Για περισσότερους από οκτώ μήνες, οι Χούθι - μια υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα που εδρεύει στην Υεμένη - έχουν ταλαιπωρήσει την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Η πλειονότητα των παγκόσμιων ναυτιλιακών προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένων τόσο των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων όσο και των πλοίων μεταφοράς χύδην πετρελαίου, αποφάσισαν ότι η διακριτικότητα είναι η καλύτερη επιλογή τώρα και δρομολογούν τις διαδρομές μακριά από τις διώρυγες της Ερυθράς Θάλασσας και του Σουέζ. Αυτό προσθέτει ακριβές πρόσθετες ημέρες στη θάλασσα στις περισσότερες διαδρομές που εκτελούνται μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής. Την περασμένη Τετάρτη, μια εταιρεία διάσωσης ανέφερε τη βύθιση ενός μεγαλύτερου εμπορικού πλοίου, του MV Tutor.

Οι Χούθι λένε ότι αποτελούν μέρος της "αντίστασης" κατά του Ισραήλ και διεξάγουν αυτές τις επιθέσεις - οι οποίες έχουν βυθίσει τουλάχιστον δύο πλοία και έχουν σκοτώσει αρκετούς ναυτικούς - σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον λαό της Γάζας. Ισχυρίζονται ότι στοχεύουν ειδικά τη δυτική ναυτιλία, ιδίως πλοία που έχουν οποιαδήποτε σχέση με τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ. Έχουν επίσης στοχεύσει σκόπιμα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή του Κόλπου, σχεδόν πλήττοντας αρκετά είτε με χερσαίους βαλλιστικούς πυραύλους, είτε με εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη είτε με μη επανδρωμένα σκάφη που πλέουν στη θάλασσα και είναι γεμάτα με εκρηκτικά.

Μέχρι στιγμής, η δυτική αντίδραση είναι αναιμική, αναποφάσιστη και κυρίως αμυντική. Τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ και των Αραβικών χωρών του Κόλπου έχουν καταρρίψει πολυάριθμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έχουν εξαπολύσει μια σειρά από χτυπήματα στην ξηρά σε υποδομές των Χούθι που συνδέονται άμεσα με τις επιθέσεις. Μήπως ήρθε η ώρα να αυξηθεί το επίπεδο της επιθετικής στρατιωτικής δύναμης πυρός που στρέφεται κατά των Χούθι, ή ακόμη και κατά του κράτους-χορηγού τους, του Ιράν; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και τα οφέλη μιας τέτοιας εκστρατείας και πώς θα πρέπει να γίνει;

Η δική μου εμπειρία σε επιχειρήσεις καταπολέμησης της πειρατείας είναι βαθιά. Εκτός από μια σειρά τέτοιων επιχειρήσεων στην Ασία (κυρίως στα Στενά της Μάλακκα), διηύθυνα την αντιπειρατική αποστολή του ΝΑΤΟ για τέσσερα χρόνια στην Ερυθρά Θάλασσα και στα ανοικτά από το Κέρας της Αφρικής ως Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής. Δοκιμάσαμε πολλές διαφορετικές τεχνικές εναντίον μιας πολύ λιγότερο ικανής δύναμης Σομαλών πειρατών - κυρίως εφήβων με ελάχιστη εκπαίδευση και εξοπλισμό. Με την πάροδο του χρόνου, μάθαμε ότι το παιχνίδι της άμυνας - σκλήρυνση των εμπορικών πλοίων με συρματοπλέγματα, λεπτομερείς μέτρα ασφαλείας σε μεγάλα εμπορικά πλοία, κοινή πληροφόρηση - ήταν απαραίτητο αλλά όχι επαρκές.

Πηγή: https://www.capital.gr/bloomberg-view/3820820/pos-na-stamatisoun-oi-epitheseis-ton-xouthi-sti-thalassa-sxedio-4-faseon/

Δεν υπάρχουν σχόλια: