googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Πρωτοβουλία της "Κως Αγάπη μας" για ίδρυση ΣΕΚ (Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης) και Σ.Δ.Ε. (Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας)


    Πρωτοβουλία του Αριστοτέλη Παυλίδη και της παράταξης "Κως, Αγάπη μας" για ίδρυση ΣΕΚ και ΣΔΕ στο νησί μας βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη κατατέθηκε αίτημα στη Σχολική Επιτροπή, από τον εκπρόσωπο της παράταξης, για να συζητηθεί το θέμα και να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις από πλευράς δήμου. Ας δούμε όμως τι είναι οι ΣΕΚ και τα ΣΔΕ.
 Η Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ή ΣΕΚ είναι Σχολείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που δεν ανήκει στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
  • Σκοπός της Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι η παροχή υπηρεσιών αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης.
  • Η διάρκεια φοίτησης στην Ημερήσια ΣΕΚ είναι 3 έτη:
          Α, Β και Τάξη Μαθητείας.
  • Η διάρκεια φοίτησης στην Εσπερινή ΣΕΚ είναι 4 έτη:
          Α, Β, Γ και Τάξη Μαθητείας.
  • Οι προαγόμενοι μαθητές της Εσπερινής ΣΕΚ στην Τάξη Μαθητείας, εφόσον έχουν συμπληρώσει 600 ημερομίσθια στην ειδικότητα που φοιτούν στην Β τάξη :
          o Δεν υποχρεούνται να φοιτήσουν στην Τάξη Μαθητείας
          o Λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης
Περισσότερες πληροφορίες στο: http://www.eoppep.gr/teens/index.php/spoudes_meta_to_gymnasio/sek
Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας παρέχουν τη δυνατότητα σε ενήλικες, 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο του Γυμνασίου (νόμος 2525/97). Η διάρκεια της φοίτησης είναι 18 μήνες (δύο σχολικά έτη) και οι ώρες διδασκαλίας 25 την εβδομάδα. Τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή.
Το πρόγραμμα των ΣΔΕ, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ελληνικό Δημόσιο, ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2000 με τη λειτουργία του πρώτου ΣΔΕ στο Περιστέρι, και στηρίχτηκε σε τρεις βασικές αρχές:
  1. ευέλικτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσαρμόζεται στις ικανότητες και στις ανάγκες των εκπαιδευομένων εξασφαλίζοντας έτσι την ενεργό συμμετοχή τους
  2. υποστήριξή τους σε όλους τους τομείς όπου αντιμετωπίζουν δυσκολίες
  3. εκπαιδευτικό προσωπικό και συμβουλευτικές υπηρεσίες που είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στην πολυπλοκότητα των καθηκόντων τα οποία αναλαμβάνουν
Από το 2000 μέχρι σήμερα ιδρύθηκαν 58 ΣΔΕ σε όλη τη χώρα όπως και αρκετά παραρτήματα (τμήματα εκτός έδρας). Οκτώ Σχολεία λειτουργούν μέσα σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Περισσότερες πληροφορίες στο: http://www.gsae.edu.gr/el/geniki-ekpaidefsi-enilikon/deyteri-efkairia/s-d-e-sxoleia-deyteris-efkairias
Περισσότερες πληροφορίες στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: