googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Απόφαση Σταθμός. Δικαστική απόρριψη του αιτήματος για μπλοκάρισμα των torrents στην Ελλάδα. Χαστούκι στην ΑΕΠΙ!!!

Απορρίφθηκε από την δικαιοσύνη το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων που είχε υποβάλλει η εταιρεία ΑΕΠΙ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας), ζητώντας από τους παρόχους Ίντερνετ να μπλοκάρουν την πρόσβαση χρηστών σε υπηρεσίες torrent.

Από τη Χριστίνα Λιάπη

Τα torrent είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος πειρατικού downloading και αφορά κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, μουσική, βιβλία και πολλά άλλα προϊόντα.
Σύμφωνα με την υπ.αριθμό 13478/22 Δεκ. 2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων), όπως τη δημοσιεύει το void.gr,το δικαστήριο έκρινε ότι το αίτημα της ΑΕΠΙ παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, είναι δηλαδή υπερβολικό μέτρο.
Πρόσθεσε επίσης ότι το αίτημα παραβιάζει την ελευθερία της πληροφόρησης, το δικαίωμα της συμμετοχής στην κοινωνία της πληροφορίας και το απόρρητο της επικοινωνίας, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι έτσι θα καταστέλλονταν «όχι μόνο παράνομες αλλά και νόμιμες πράξεις», εννοώντας την έννομη ανταλλαγή αρχείων.
Οι δικαστικές αρχές επίσης τόνισαν ότι τα απαιτούμενα μέτρα δεν θα είχαν αποτέλεσμα καθώς τα torrent εναντίον των οποίων κινήθηκε η ΑΕΠΙ αλλάζουν διαρκώς διευθύνσεις IP και άρα θα παρέμεναν πλήρως προσβάσιμα σε χρήστες, ενώ το αίτημα της ΑΕΠΙ παραβιάζει τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και την αρχή της διαδικτυακής ουδετερότητας, που εξασφαλίζει την διακίνηση των πληροφοριών χωρίς διακρίσεις.
Το δικαστήριο, τέλος, σχολιάζει ότι τα παραβιαζόμενα πνευματικά δικαιώματα «αφορούν όλο και λιγότερο τους ίδιους τους δημιουργούς και περισσότερο τα συμφέροντα των ίδιων των εταιρειών της πολιτιστικής βιομηχανίας».
http://www.cinemag.gr/article.asp?catid=10167&subid=2&pubid=129958963

Δεν υπάρχουν σχόλια: