googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Δημιούργησαν πλάσμα κουάρκ-γκλουονίων στο CERN

1-atlasandcmse
Φυσικοί από το πείραμα Compact Muon Solenoid (CMS) που λαμβάνει χώρα στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων έχουν παράγει ένα πλάσμα κουάρκ-γκλουονίων, (μια κατάσταση ύλης που πιστεύεται ότι υπήρχε κατά τη στιγμή της γέννησης του Σύμπαντος), με λιγότερα σωματίδια από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα δυνατό. Το υλικό, που ονομάστηκε «littlest liquid» , παράχθηκε με τη σύγκρουση πρωτονίων με πυρήνες μόλυβδου σε υψηλές ενέργειες στο εσωτερικό του ανιχνευτή CMS. Τα ευρήματα αυτής της ανακάλυψης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Physical Review Letters. Σύμφωνα με τους φυσικούς του CMS, το πλάσμα κουάρκ-γκλουονίων είναι ένα μια πολύ ζεστή και πυκνή κατάσταση της ύλης αδέσμευτων κουάρκ και γκλουονίων.
«Πιστεύεται ότι αντιστοιχεί στην κατάσταση του σύμπαντος αμέσως μετά το Big Bang. Η αλληλεπίδραση μεταξύ των κουάρκ και των γκλουονίων εντός του πλάσματος είναι ισχυρή, κάτι το οποίο διαφοροποιεί το πλάσμα κουάρκ-γκλουονίων από μια αέρια κατάσταση όπου υπάρχει μικρή αλληλεπίδραση ανάμεσα στα συστατικά σωματίδια», δήλωσε το μέλος της ομάδας των φυσικών Δρ. Quan Wang του Πανεπιστημίου του Κάνσας.
Αυτή η απροσδόκητη ανακάλυψη ρίχνει νέο φως στη φυσική υψηλών ενεργειών. «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ξεκάθαρα πολλαπλά σωματίδια να συσχετίζονται μεταξύ τους σε συγκρούσεις πρωτονίων-μόλυβδου, παρόμοιο με αυτό που παρατηρείται στις συγκρούσεις μόλυβδου-μόλυβδου, όπου το πλάσμα κουάρκ-γκλουονίων παράγεται. Αυτή είναι ίσως η πρώτη απόδειξη ότι ποσότητες πλάσματος κουάρκ-γκλουονίων παράγεται στις συγκρούσεις πρωτονίων-μολύβδου», δήλωσε ο Yen-Jie Lee συν-συγγραφέας της μελέτης.
http://scientificallytalking.com/physicists-at-cern-produce-a-state-of-matter-believed-to-be-present-at-the-moment-of-the-big-bang/

Δεν υπάρχουν σχόλια: