googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Οι αριστεριστές τινάζουν στον αέρα την επένδυση. Σε τεντωμένο σχοινί η επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική

10s22ergoskouriw
Σε νέες, επικίνδυνες περιπέτειες οδηγείται η επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, μετά την απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, την περασμένη εβδομάδα, να ξεκινήσει τη διαδικασία της διαιτησίας. Η «Ελληνικός Χρυσός» και η Eldorado Gold αντέδρασαν αναβάλλοντας, όπως ανακοίνωσαν χθες, «μέχρι νεωτέρας» τα εγκαίνια στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας, που είχαν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου. Ετσι, η επένδυση βρίσκεται στον αέρα, ως αποτέλεσμα των χειρισμών της κυβέρνησης, τη στιγμή που η τελευταία υποστηρίζει ότι δίνει τη μάχη για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους ανησυχούν για την τύχη των 2.400 θέσεων εργασίας στα μεταλλεία και με χθεσινή ανακοίνωσή τους προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις.
Σημειώνεται ότι η εκκρεμότητα αφορά την αδειοδότηση του εργοστασίου και των συνοδών εγκαταστάσεων του έργου της Ολυμπιάδας, που έπρεπε να είχε δοθεί από τον Ιανουάριο του 2017 και την τροποποίηση της μελέτης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του έργου στις Σκουριές. Η διαδικασία της διαιτησίας, για το περιεχόμενο της οποίας η «Ελληνικός Χρυσός» δεν έχει ενημερωθεί ακόμη, αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου, αλλά ο χρόνος έκβασής της είναι αβέβαιος και είναι πλέον σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να αναθερμάνει το μέτωπο στις Σκουριές για πολιτικούς λόγους.
Η απόφαση αναβολής των εγκαινίων ερμηνεύεται ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση για την τύχη της συνολικής κεφαλαιουχικής επένδυσης που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Eldorado στην Ελλάδα, το ύψος της οποίας ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ. Αν και από την πλευρά της εταιρείας σημειώνεται ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για αποχώρηση από την Ελλάδα, ο όλος χειρισμός από την κυβέρνηση παραπέμπει, όπως υπογραμμίζουν, «σε επιχειρηματική ομηρία, που δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Διαβάστε περισσότερα
http://www.kathimerini.gr/922136/article/oikonomia/epixeirhseis/se-tentwmeno-sxoini-h-ependysh-ths-eldorado-gold-sth-xalkidikh

Δεν υπάρχουν σχόλια: