googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Τεχνική επεξεργασίας DNA δίνει την δυνατότητα να εξαλειφθούν θανατηφόρες κληρονομικές ασθένειες

Αποτέλεσμα εικόνας για γονιδιακής επεξεργασίας,
Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύονται στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature μια καινοτόμα διαδικασία γονιδιακής επεξεργασίας, επιτρέπει στους επιστήμονες να αποκόψουν εύκολα τα προβλήματα στον γενετικό κώδικα, κάτι που πιθανώς τους δίνει τη δυνατότητα και να αφαιρέσουν χιλιάδες θανατηφόρες κληρονομικές ασθένειες.
Η νέα τεχνική θα μπορούσε να επιτρέψει στους γιατρούς να κάνουν αλλαγές στο DNA των ανθρώπων και να αλλάξουν τους μοριακούς μηχανισμούς που βοηθούν να δημιουργηθούμε, αλλά και που επίσης δημιουργούν προβλήματα με τη μορφή γενετικών ασθενειών.
Θα τους επέτρεπε να αφαιρέσουν τις μεταλλάξεις που είναι υπεύθυνες για κληρονομικές καταστάσεις που κυμαίνονται από γενετική τύφλωση μέχρι δρεπανοκυτταρική αναιμία, μεταβολικές διαταραχές και κυστική ίνωση. Και θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να "εισάγει" χρήσιμες μεταλλάξεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες που έκαναν την ανακάλυψη.
Ο "επεξεργαστής βάσης" είναι μια μοριακή μηχανή που μετατρέπει άμεσα ένα δομικό στοιχείο του DNA σε ένα άλλο. Οι αλληλουχίες DΝΑ περιέχουν τέσσερις χημικές ουσίες "βάσης" που συνδυάζονται στη διπλή έλικα με συγκεκριμένους τρόπους.
Ως εκ τούτου, οι τροποποιήσεις που έγιναν στο DNA χρησιμοποιώντας τα νέα εργαλεία είναι πολύ ακριβέστερες από την κορυφαία και πιο διάσημη τεχνολογία CRISPR. "Το CRISPR είναι σαν ψαλίδι και ο επεξεργαστής βάσης είναι σαν μολύβι", δήλωσε ο David Liu, ο χημικός και μοριακός βιολόγος που ηγήθηκε στη μελέτη.
Μαζί η γουανίνη (G), η αδενίνη (Α), η θυμίνη (Τ) και η κυτοσίνη (C) συνθέτουν τα γράμματα του γενετικού κώδικα. Το νέο σύστημα μετατρέπει το ζεύγος βάσεων DNA AT σε GC, ένα μικροσκοπικά μικρό αποτέλεσμα που έχει τεράστιες συνέπειες για την επιστήμη και την ιατρική.
Περίπου οι μισές από τις 32.000 αλλαγές ενός γράμματος στον γενετικό κώδικα που είναι γνωστό ότι συνδέονται με την ασθένεια του ανθρώπου συνεπάγονται μια αλλαγή με τον άλλο τρόπο, από την GC στην AT.
Η τεχνική χρησιμοποιεί μια τροποποιημένη μορφή του εργαλείου επεξεργασίας γονιδίων CRISPR-Cas9 του "μοριακού ψαλιδιού", το οποίο έχει μεταμορφώσει την έρευνα στον τομέα της γενετικής από τη στιγμή που η ισχύς του αποδείχθηκε για πρώτη φορά το 2012.
Αλλά σε αντίθεση με το πρότυπο CRISPR-Cas9, δεν κάνει αλλαγές με το να κόβει τη διπλή έλικα.
Διαβάστε περισσότερα:
http://www.pronews.gr/epistimes/641653_tehniki-epexergasias-dna-dinei-tin-dynatotita-na-exaleifthoyn-thanatifores

Δεν υπάρχουν σχόλια: