googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Ο Αρχαιολογικός χώρος του Paestum (Ποσειδωνία) στη Μεγάλη Ελλάδα


Στα νοτιοανατολικά του Κόλπου του Σαλέρνο, στο νότιο τμήμα της Piana del Sele, το Paestum είναι ένας τόπος εξαιρετικής σημασίας, αναγνωρισμένος από την UNESCO ως μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μαζί με το Εθνικό Πάρκο Cilento και Vallo di Diano.
Το Paestum βρίσκεται στην κοινότητα Carpaccio (επαρχία του Σαλέρνο).
Ιδρυθείσα από τους Έλληνες γύρω στον 7ο αιώνα π.Χ. με το όνομα Ποσειδών, η πόλη αργότερα καταλήφθηκε από τους Λουκάνους μέχρι το 273 π.Χ., όταν η Ρώμη έκανε τον Ποσειδώνα μια ακμάζουσα αποικία, δίνοντάς του το σημερινό της όνομα.
Η αρχή του Μεσαίωνα σημάδεψε την αμετάκλητη παρακμή του.
Εκτός από την πολιτιστική αξία, η σημασία του Paestum συνδέεται με την άριστη κατάσταση διατήρησης των ιδιοκτησιών ξεκινώντας από τα τείχη, που χτίστηκαν από τους Έλληνες και αργότερα ενισχύθηκαν από τους Λουκάνους και τους Ρωμαίους.
Το πιο εντυπωσιακό εκεί είναι η θέα τριών μεγαλοπρεπών ναών που βρίσκονται σε μια πράσινη πεδιάδα, η οποία αντικατοπτρίζει ένα διαφορετικό φως, ανάλογα με τις ώρες και τις εποχές.
Πολλοί συγγραφείς, ποιητές και καλλιτέχνες όπως ο Γκαίτε, ο Σέλεϊ, ο Canova και ο Piranesi γοητεύτηκαν από τη συγκεκριμένη τοποθεσία που αργότερα έγινε η έμπνευσή τους.
Τα μεγάλα αυτά κτίρια αποτελούν ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα αρχιτεκτονικής δωρικού στιλ. Ο ναός της Ήρας, που χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ., είναι το αρχαιότερο κτίριο.
Ο ναός του Ποσειδώνα (5ος αιώνας π.Χ.) είναι μια τεράστια κατασκευή από μάρμαρο τραβερτίνης, σε ζεστό χρυσό χρώμα που ποικίλλει σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Είναι ένα πραγματικό κόσμημα δωρικής αρχιτεκτονικής: μαγευτικό και κομψό.

Ο ναός Ceres (έκτος αιώνας π.Χ.), ο οποίος στην πραγματικότητα αφιερώθηκε στη θεά Αθηνά, κατά τον Μεσαίωνα μετατράπηκε σε εκκλησία και σήμερα φιλοξενεί τρεις χριστιανικούς τάφους, τοποθετημένους στον εξωτερικό τοίχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: