googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

ΕΠΑΛ Κω-Erasmous+: Ο Βοτανικός κήπος Giardino della Minerva



Ένας υπέροχος Βοτανικός κήπος βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης του Σαλέρνο, σε μια περιοχή γνωστή κατά τον Μεσαίωνα ως "Plaium montis". Είναι στη μέση μιας ιδανικής διαδρομής που διατρέχει τον άξονα των περιτειχισμένων και λαξευμένων βοτανόκηπων, που ξεκινούν από το Δημοτικό Πάρκο, κοντά στον ποταμό Fusandola και ανεβαίνουν προς το Κάστρο Arechi. Ο κήπος έχει ξεκινήσει μια συνεργασία με το Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω όπου υπάρχει ανάλογος βοτανικός κήπος με θεραπευτικά βότανα του Ιπποκράτη. Στα πλαίσια αυτά πριν ένα περίπου έτος μεταφέρθηκε από την Κω και ένα δενδρύλιο από τον περίφημο Πλάτανο του Ιπποκράτη.

Ιστορία
Το "viridarium" ανήκε στην οικογένεια Silvatico από τον 12ο αιώνα. Αργότερα, τα πρώτα είκοσι χρόνια του 14ου αιώνα, ο Matteo Silvatico δημιούργησε έναν απλό κήπο εδώ, έναν πρόδρομο όλων των μελλοντικών βοτανικών κήπων στην Ευρώπη. Σε αυτή την εξαιρετικής πολιτιστικής αξίας περιοχή, που αποτελεί τώρα το χώρο του κήπου της Minerva, καλλιέργησε μερικά από τα φυτά που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή των ενεργών συστατικών που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς. 
Ο Matteo Silvatico δίδαξε επίσης εδώ, δείχνοντας τα φυτά στους μελετητές της Ιατρικής Σχολής και παρέχοντας τα ονόματα και τα χαρακτηριστικά τους. Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης αρχαιολογικής ανασκαφής, ο μεσαιωνικός κήπος βρέθηκε σε βάθος περίπου δύο μέτρων κάτω από το σημερινό επίπεδο του εδάφους. Ο τελευταίος ιδιοκτήτης ήταν ο Giovanni Capasso ο οποίος δώρησε ολόκληρο το ακίνητο σε αυτόν τον φιλανθρωπικό οργανισμό αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον Νοέμβριο του 1991 παρουσιάστηκε ένα πρότζεκτ για τη δημιουργία ενός βοτανικού κήπου αφιερωμένου στο Silvatico και στον απλό κήπο του. Τώρα που έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης, οι επισκέπτες στον κήπο μπορούν να δουν μια ενδιαφέρουσα σειρά στοιχείων που χρονολογούνται από τον 17ο και τον 18ο αιώνα. Ένα από τα πιο ελκυστικά είναι μια μακριά σειρά σκαλοπατιών, που οριοθετούνται από σταυροειδείς κολόνες, οι οποίες στηρίζουν μια ξύλινη πέργολα.
ΠηγήΠολιτιστικός Οδηγός: Σαλέρνο και Νάπολη, ΕΠΑΛ Κω 2017
https://docs.google.com/document/d/12LZJiXyueojSYwCWCA7SW_ov-fjCxnTFuNMvtKHH9-c/edit?usp=sharing

Δεν υπάρχουν σχόλια: