googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Ιστορία και ο υπαίτιος της Ελληνικής χρεοκοπίας...

Κωστας Τζίμας

Αφού ο Τσίπρας σκέφτηκε να αρθρογραφήσει για τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ, γιατί να μη μπω κι εγώ στην μηχανή του… τρόμου και να γράψω ένα θρίλερ βασισμένο σε αληθινά γεγονότα; Γεγονότα τα οποία άντλησα από την βιβλιογραφία της εποχής, αλλά κυρίως από το βιβλίο του οικονομολόγου-δημοσιογράφου Ν. Νικολάου, (Πρόσωπα της οικονομίας εκδόσεις Λιβάνη) ο οποίος ήταν αριστερός, προσωπικός φίλος του Α. Παπαντρέου και είχε πάρει συνεντεύξεις από όλους τους… πρωταγωνιστές του θρίλερ!!. . 
Ήταν Δεκέμβριος του 1981, δύο μόλις μήνες μετά την έλευση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και ο Απ. Λάζαρης, υπουργός εθνικής οικονομίας τότε, απολάμβανε τα αναμμένα ξύλα που τριζοβολούσαν στο τζάκι του, ήταν κατά τις εννέα το βράδυ.
Ο Λάζαρης ήταν προσωπικότητα κύρους και διεθνούς αναγνώρισης με σπουδές στο εξωτερικό και προϋπηρεσία σε μεγάλες τράπεζες. Προπάντων όμως ήταν σοβαρός σε αναντιστοιχία με τα πρόσωπα και δρώμενα της εποχής!.
Εκείνη τη μέρα ήταν κατηφής και προβληματισμένος, ο πρόεδρος του κόμματος τον πίεζε να γίνει μέλλος του ΠΑΣΟΚ για να μην στοχοποιηθεί, όπως του είπε, από την τότε τρόικα, Τσοχατζόπουλος-Λαλιώτης-Γεννηματάς οι οποίοι ήταν κάτι σαν οι αρχιερείς της ιεράς εξέτασης. Μέγας αρχιερέας ήταν ο Κουτσόγιωργας!!.
Του Λάζαρη δεν του αρέσανε και τόσο αυτά τα τερτίπια αλλά έκανε μια υπέρβαση και πήγε στην τ.ο. του Αγ. Νικολάου στα Πευκάκια ,περιοχή όπου έμεινε, για να γραφτεί, αλλά οι ακούρευτοι σύντροφοι της τ.ο. δεν αποδέχτηκαν την αίτηση του, διότι δεν είχε τις «απαιτούμενες κομματικές συστάσεις» όπως του είπαν!. 
Εκεί που τα σκέπτονταν όλα αυτά, νάσου και εμφανίζεται στην οθόνη της tv ο υπ. εργασίας, ο συνονόματος του, ο Κακλαμάνης, και άρχισε με ηλίθιο ύφος να εξαγγέλλει κάποιες αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων, οι οποίες ήταν μέχρι και 55% πάνω από τις τρέχουσες.!!! 
Δεν ήξερε τίποτε γι’ αυτό και έπαθε το πρώτο του ελαφρύ εγκεφαλικό!!. Αν είχε αφήσει την γυναίκα του να δει μια οικογενειακή δραματική σειρά στο άλλο κανάλι, θα το είχε γλιτώσει.
Πήρε όμως αμέσως τον Αντρέα στο τηλέφωνο και εκείνος του είπε επί λέξη: «μια χαρά τα είπε ο Αποστόλης κέρδισε κόσμο» «Ναι, αλλά έτσι πάμε μια ώρα αρχύτερα προς την χρεοκοπία» τόλμησε να μουρμουρίσει ο Λάζαρης και μ’ αυτό που είπε έφαγε το κεφάλι του, δεν τον συμπεριέλαβε στην επόμενη «αναδόμηση» (αναδόμηση είναι ο ανασχηματισμός στα…σοσιαλιστικά).
Την ίδια ώρα κάπου στο Σούνιο, έτρωγε σε μια ακριβή ψαροταβέρνα ο τότε οικονομικός σύμβουλος του Α. Παπαντρέου και μετέπειτα Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Δ. Χαλικιάς και παραλίγο να καταπιεί ολόκληρη μια συναγρίδα. Έτυχε και αυτός να κάθεται κοντά στην τηλεόραση. Την άλλη μέρα που ανέβηκε στο Καστρί ο Χαλικιάς έκανε σαφές στον Αντρέα ότι αν υλοποιηθούν αυτές οι αυξήσεις θα έχουμε πρόβλημα ανταγωνισμού, θα χρεοκοπήσουμε μέσα σε 4-5 χρόνια και θα πάμε κατά διαβόλου!!!. Ο Α.Π. του απάντησε με ένα πλατύ χαμόγελο μόνο. 
Δέκα μήνες μετά, στα χρονιάρικα του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία δηλαδή, κλείνει η ΧΡΩΠΕΙ μη αντέχοντας τον ανταγωνισμό και χάνουν τη δουλειά τους 6.000 εργαζόμενοι, χωρίς να σφαλίσει ανθρώπου μάτι. Ακολούθησε η ΠΙΡΕΛΙ η οποία είχε έδρα στην Πάτρα, με χίλιους εργαζόμενους στον αέρα. Όμως αυτοί θα διοριστούν όλοι στο δημόσιο, έτσι για να δημιουργηθεί το… δεδικασμένο!. 
Μόλις περιήλθε στην αντίληψη των μυστακοφόρων μακρυμάλληδων συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ αυτό, δεν προλάβαιναν να κλείνουν επιχειρήσεις με διάφορους τρόπους που επινοούσαν εκείνη τη στιγμή!!. Έτσι, έκλεισαν εν ριπή οι ΟΠΕΛ, ΣΤΑΓΙΕΡ, ΓΚΟΥΤΓΙΑΡ, ΝΙΣΣΑΝ, ΚΕΜΠΕΡ και εκατοντάδες άλλες. 
Πράγματι, το 1986 φτάσαμε μια ανάσα από την χρεοκοπία, όπως είχε προβλέψει ο Χαλικιάς και ο Α.Π. θυμήθηκε πάλι τον Λάζαρη και του τηλεφώνησε με σκοπό να αναλάβει πάλι το υπουργείο εθνικής οικονομίας, αλλά ο Λάζαρης έκλεισε έντρομος το τηλέφωνο!!. Πήρε επίσης τηλέφωνο τον Θ. Κουλουριάνο πρώην υπουργό του επι των οικονομικών, τον οποίον και αυτόν είχε αποπέμψει, αλλά ο Θόδωρος του απάντησε αυτολεξεί: «Μπα, δεν νομίζω πως έχετε σοβαρευτεί». 
Και τότε μόνον αναγκάστηκε να παρακαλέσει τον ορκισμένο εχθρό του, τον Σημίτη, ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο και μπορούμε να πούμε πως έκανε αρκετά δύσκολη δουλειά, αρκετή ώστε να γλιτώσουμε την χρεοκοπία. (Αν ξέραμε έτσι καλύτερα να είχαμε χρεοκοπήσει τότε!!) Και όπως ήταν φυσικό πλέον, ο Σημίτης «φαγώθηκε» λίγο πριν τις εκλογές του 89, διότι έπρεπε αυτές τις εκλογές να τις κερδίσει οπωσδήποτε. Ήθελε να τις κάνει δώρο στην νέα αρραβωνιάρα, την Μιμή!!!.

Δεν υπάρχουν σχόλια: