googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Η τουρκική τρομοκρατία στην κυπριακή ΑΟΖ διώχνει γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ. Απούσα η Ελλάδα!!!

Η τουρκική τρομοκρατία στην κυπριακή ΑΟΖ διώχνει γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ
«Άδοξα» λήγει το εγχείρημα γεώτρησης στον στόχο «Σουπιά» του οικοπέδου 3, της Κυπριακής ΑΟΖ, από το γεωτρύπανο Saipem 12000 της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ.
Η ανανέωση της τουρκικής Navtex μέχρι τις 10 Μαρτίου καθιστά ανέφικτη τη γεώτρηση, αφού το γεωτρύπανο θα πρέπει να βρίσκεται στο Μαρόκο στις 8 Μαρτίου, για άλλη υποχρέωση της ΕΝΙ. Ακόμα όμως και αν θεωρητικώς μπορούσε να αναμένει τη λήξη και της νέας τουρκικής Navtex δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτή δεν θα ανανεωθεί.  Παράλληλα το οικονομικό κόστος για την ιταλική εταιρεία, από την καθήλωση του Saipem 12000, ανέρχεται στα 300.000 ευρώ ημερησίως.
Επισήμως η ΕΝΙ δεν έχει ανακοινώσει την αποχώρηση του γεωτρύπανου αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Claudio Descalzi, έδωσε στίγμα των προθέσεων του με δήλωση του την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας πως «φυσικά, δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα», καθώς η κατάσταση στην ΑΟΖ δεν είναι υπό τον έλεγχο της εταιρείας. 
Κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία ανέφεραν στο protothema.gr, ότι η ΕΝΙ κατά πάσα πιθανότητα θα επαναπρογραμματίσει τη γεώτρηση στο οικόπεδο 3 σε μεταγενέστερο στάδιο με την ελπίδα ότι θα έχουν διαφοροποιηθεί τα πράγματα και δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα πρόσβασης στον στόχο «Σουπιά». Κάτι τέτοιο σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να συμβεί αν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο Κυπριακό με την επανέναρξη των συνομιλιών. Υπάρχει όμως και το απαισιόδοξο σενάριο της παρασκηνιακής διαβούλευσης με τη Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους, ώστε το βάρος των πιέσεων να μετατοπιστεί στη Κυπριακή Δημοκρατία.
Διαβάστε περισσότερα: 
http://www.protothema.gr/greece/article/763069/i-tourkiki-tromokratia-stin-kupriaki-aoz-diohnei-geotrupano-tis-italikis-eni/

Δεν υπάρχουν σχόλια: