googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Ήττα και στο Αλβανικό θα φέρει πολιτικές εξελίξεις

Ήττα και στο Αλβανικό θα φέρει πολιτικές εξελίξεις
Την υπόθεση Novartis ολοχρονίς τη χτίζανε το βράδυ εγκρεμίσθη, για να παραφράσουμε το δημώδες. Θα μας απασχολήσει επί μακρόν, αλλά είναι αδιάφορο προς το παρόν καθώς ενώπιόν μας κυοφορούνται εξελίξεις στα ζέοντα εθνικά θέματα. Σε κάποια ας πούμε ερήμην, αλλά σε άλλα ευθύνη ημών.
Ασχέτως με την αστοχία της εδώ πρόσκλησης Erdogan η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μπλοκάρει τις έρευνες υδρογονανθράκων έως ότου υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό, είναι ερήμην ημών. Υπερβαίνει τις δυνατότητες παρέμβασής μας, και ανάγεται σε κλιμάκια αύξουσας δύναμης (για παράδειγμα κατά πόσον θα μπορέσει να επιβάλει την θέλησή της η Τουρκία σε κυπριακά οικόπεδα όπου έχουν αναλάβει την έρευνα εταιρίες αμερικανικών ή ισραηλινών συμφερόντων).
Ωστόσο ευθύνη ημών είναι όσα συμβαίνουν στη βορειοδυτική γειτονιά μας, και δη στο Αλβανικό, όπου ευτυχώς η Novartis δεν λειτούργησε ως πέπλο, να τα επισκιάσει. Η Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στην οποία επισημαίνει πως σύμφωνα με δημοσιεύματα - και - του αλβανικού Τύπου, η κυβέρνηση βρίσκεται σε μυστική συνεννόηση με την Αλβανία, για να γίνουν αναθεωρήσεις στη συμφωνία για την υιοθέτηση των Θαλάσσιων Ζωνών, οι οποίες είχαν υπογραφεί από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών του 2009, και οι οποίες ικανοποιούσαν και τις αλβανικές απαιτήσεις.
Τον ερωτά «για ποιο λόγο η κυβέρνηση προχωρεί στην διαδικασία αναθεώρησης της “ισορροπημένης συμφωνίας” του 2009, ποια ακριβώς σημεία σχεδιάζει να αναθεωρήσει και αν αληθεύει ότι σκοπεύει να αλλάξει την πάγια ελληνική θέση περί της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με βάση τη “μέση γραμμή”, και να προσφέρει στη γειτονική χώρα μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Κέρκυρας».
Διαβάστε περισσότερα: 
http://www.liberal.gr/arthro/191829/epikairotita/2018/tta-kai-sto-albaniko-tha-ferei-politikes-exelixeis.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: