googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Η Ελλάδα, τρίτη πιο ωφελημένη χώρα από την Ευρ. Ενωση

s27a_1502xrhmatodot-ee
Πλήγμα για την Ελλάδα ενδέχεται να επιφέρει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. στο χρονικό διάστημα 2021-2027, με μεγάλες περικοπές από τα διαρθρωτικά ταμεία και το Ταμείο Συνοχής. Σύμφωνα με την Κομισιόν, πρόκειται για την αναγκαία προσαρμογή του κοινοτικού προϋπολογισμού στη νέα πραγματικότητα που θα δημιουργήσει η αποχώρηση της Βρετανίας, καθώς στα ταμεία της Ε.Ε. θα προκύψει χρηματοδοτικό κενό 14 δισ. ευρώ ετησίως.
Η Ελλάδα έχει λάβει το τρίτο υψηλότερο ποσό από καθαρές εισφορές την περίοδο 2014-2016, που ανερχόταν ετησίως, κατά μέσον όρο, σε 4,8 δισ. ευρώ. Τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ (διαρθρωτικά ταμεία και Ταμείο Συνοχής) για την περίοδο 2014-2020 ανέρχονται σε 25,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20,4 δισ. ευρώ αποτελούν αμιγώς κοινοτική χρηματοδότηση. Από αυτά τα χρήματα έχουν χρηματοδοτηθεί υποδομές, μεγάλες οδικές αρτηρίες, έχουν δοθεί ενισχύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έχουν επιδοτηθεί θέσεις εργασίας σε προγράμματα του ΟΑΕΔ. Από το 2010 και μετά και την υπαγωγή της χώρας μας σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι προφανές ότι τα ποσά που διατίθενται ετησίως από το Ταμείο Συνοχής και τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. είναι πολύτιμα, όταν κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες από 8 έως 10 δισ. ευρώ για το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, αλλά το ποσό μειώνεται διαρκώς λόγω έλλειψης πόρων.
Στο σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε χθες η Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα στις χώρες στις οποίες θα μπορούσε να διακοπεί κάθε χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία. Προτείνει, ωστόσο, περικοπή των κονδυλίων των ταμείων κατά 95 δισ. ευρώ για το σύνολο της περιόδου 2021-2027. Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με μείωση 8,7% των σημερινών κονδυλίων συνολικού ύψους 370 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση αυτή η Κομισιόν επισημαίνει πως θα πρέπει να διακοπεί η χρηματοδότηση σε περιοχές χωρών με μικρότερα προβλήματα, σε Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σουηδία, αλλά και σε περιοχές της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Διαβάστε περισσότερα:
http://www.kathimerini.gr/948859/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/h-ellada-trith-pio-wfelhmenh-xwra-apo-thn-eyr-enwsh

Δεν υπάρχουν σχόλια: