googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

7- 11 Νοεμβρίου 1912. Απελευθέρωση Φλώρινας & Καστοριάς μετά από 527 χρόνια δουλείας, με πρωταγωνιστή τον Μεσολογγίτη επίλαρχο Ιωάννη Άρτη!

Ioannis Bougas
Δείχνοντας μοναδική γεναιότητα και τόλμη εισέρχεται στη Φλώρινα με 3 μόνον ιππείς και ζητά την παράδοσή της από τον Τούρκο Μουφτή, ενώ ακόμη κυκλοφορούν στην πόλη χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες που υποχωρούν εμπρός στους προελαύνοντες Σέρβους. Απευθυνόμενος προς τους άρχοντες της πόλης, ο Άρτης είπε τα εξής:
«Εν ονόματι του Βασιλέως Γεωργίου του Α’ καταλαμβάνω την πόλιν της Φλωρίνης και τα υπό την δικαιοδοσίαν αυτής χωρία, κηρύσσων άμα τον στρατιωτικόν νόμον. Απαντες οι κάτοικοι των μερών αυτών, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος, έσονται ίσοι απέναντι του νόμου, τιθέμενοι υπό το σκήπτρον του Βασιλέως Γεωργίου του Α’ και επανερχόμενοι εις τας αγκάλας της Μητρός Ελλάδος».
Την επομένη, 8 Νοεμβρίου 1912, μπήκε στην Φλώρινα και ο Αρχιστράτηγος Διάδοχος Κωνσταντίνος με το επιτελείο του γενόμενος δεκτός από όλόκληρο τον λαό της πόλης. Συχνά η ημερομηνία αυτή, 8/11/12, αναφέρεται και ως η ημέρα της απελευθέρωσης.
(Να σημειωθει ότι λίγο μετά την παράδοση της Φλώρινας στους Έλληνες, έφθασε και μιά ίλη Σερβικού ιππικού και ζήτησε άδεια να ξενυχτήσει στην πόλη. Η άδεια τους εδόθη, αλλά μετά οι Σέρβοι ήγειραν δικαιώματα στην πόλη, παρόμοια με εκείνα των Βουλγάρων στη Θεσσαλονίκη. Ευτυχώς το θέμα διευθετίστηκε αναίμαχτα μεταξύ του Διαδόχου Κωνσταντίνου και του Σέρβου αρχιστρατήγου, όταν ο Κωνσταντίνος επισκέφθηκε το Μοναστήρι στις 13 Νοεμβρίου).
Το βράδυ της 10ης Νοεμβρίου, ο επίλαρχος Άρτης συνοδευόμενος από τον υπίλαρχο Παναγιώτη Νικολαϊδη, τον ανθυπίλαρχο Φιλόλαο Πηχιώνα και 27 ιππείς ακολουθεί τον Τουρκικό στρατό που καταδιωκόμενος από τον Ελληνικό στρατό έχει υποχωρήσει από την Φλώρινα στην Καστοριά και έχει κατεύθυνση προς Κορυτσά. Ο Άρτης στέλνει στην πόλη τον υπίλαρχο Νικολαϊδη με 2 ιππείς να κατασκοπεύσει τους Τούρκους. Εκείνος, μετά από διάφορες παράτολμες ενέργειες, φθάνει να ζητά από τους Τούρκους ηγέτες της πόλης και του στρατού να παραδώσουν την Καστοριά γιατί έχει ήδη κυκλωθεί από 25.000 Ελληνικού στρατού. Ο επικεφαλής Τούρκος πασάς αποφασίζει να διατάξει υποχώρηση του Τουρκικού στρατού προς Κορυτσά, χωρίς να προβάλλει αντίσταση αλλά και χωρίς να προβεί σε επίσημη παράδοση της πόλης.
Αντί των 25.000 Ελλήνων στρατιωτών, την επομένη ημέρα, 11η Νοεμβρίου, μπαίνει στην πόλη ο επίλαρχος Άρτης με τους λίγους ιππείς του και τοιχοκολεί το κατωτέρω διάταγμα:
«Καταλαμβάνω την πόλιν Καστορίαν, διακηρύττω καθ’ Υψηλήν εντολήν της Βασιλικής Αυτού Υψηλότητος του Διαδόχου και Γενικού Αρχηγού των εν Μακεδονία στρατευμάτων, ότι οι νόμοι του Ελληνικού Κράτους θέλουσι ισχύει απο σήμερον και δια την Επαρχίαν Καστοριάς ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Απο σήμερον μέχρι νεωτέρας διαταγής θέλει ισχύει ο Στρατιωτικός Νόμος, καθ’ όλην την Επαρχίαν.
Εγένετο εν Καστορία τη 11η Νοεμβρίου 1912
Ο Διοικητής Ιππικού
Ιωάννης Άρτης»
Περισσότερα για την απελευθέρωση της Φλώρινας εδώ:https://greekmilitaryvoice.wordpress.com/…/7-8-%CE%BD%CE%B…/
Για την απελευθέρωση της Καστοριάς, εδώ: http://istorikakastorias.blogspot.ca/2012/11/blog-post.html
ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ!!
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΩΝ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: