googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Ανεξέλεγκτη η Τουρκία, εντείνει τις απειλές

Ανεξέλεγκτη η Τουρκία, εντείνει τις απειλές
Του Νίκου Μελέτη 
Με μια Τουρκία η οποία δείχνει εντελώς ανεξέλεγκτη, Αθήνα και Λευκωσία κάθε άλλο παρά θα πρέπει να εφησυχάζουν καθώς το ενεργειακό παιγνίδι στην κυπριακή ΑΟΖ τείνει να εξελιχθεί σε θέμα τιμής και αξιοπιστίας για την Άγκυρα και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν. H Άγκυρα είναι στριμωγμένη και αντιδρά σπασμωδικά.
Οι ενεργειακές εξελίξεις δείχνουν να προσπερνούν την Τουρκία. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη καλέσει ξένες εταιρείες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το Οικόπεδο 7 (μέρος του οποίου αμφισβητεί η ίδια η Τουρκία, όπως και το Οικόπεδο 6) και υπάρχουν πληροφορίες ότι προτίθεται να ανταποκριθούν και η Exxon και η Total, αναμένεται απόφαση για να συμπράξει και η Total με την ΕΝΙ στο Οικόπεδο 3 (όπου το τουρκικό πολεμικό ναυτικό είχε εμποδίσει το ιταλικό γεωτρύπανο), το πρώτο τρίμηνο του 2019 αναμένεται νέα γεώτρηση της Total στο Οικόπεδο 6, ενώ φυσικά θα είναι σε εξέλιξη και η δεύτερη γεώτρηση της Exxon Mobil μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Το αμέσως προσεχές διάστημα μάλιστα θα υπάρξει υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τον East Med αλλά και η συμφωνία για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη.
Γνωρίζοντας ότι σε έναν περίπου μήνα θα υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία από την γεώτρηση της Exxon Mobil, τα οποία εάν επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις που στηρίζονται σε γεωλογικά δεδομένα και δώσουν σαφείς ενδείξεις για ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου, θα δρομολογήσουν αναπότρεπτες εξελίξεις, η Τουρκία αναζητεί τρόπους αντίδρασης.
Η Τουρκία από την στιγμή που διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να αποτρέψει την έναρξη της γεώτρησης του αμερικανικού κολοσσού Exxon Mobil στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, επιχειρεί να αντιδράσει και τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις, καθώς βλέπει πλέον ορατό τον κίνδυνο και περιθωριοποίησής της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Διαβάστε περισσότερα:
https://www.liberal.gr/arthro/229614/amyna--diplomatia/2018/anexelegkti-i-tourkia-enteinei-tis-apeiles.html?fbclid=IwAR2Mt1WkrN451jzUpNJU1PphRjXUWTnGaIq7TK3XhmFasJBzQy3AF2palFo

Δεν υπάρχουν σχόλια: