googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

ΕΠΑΛ Κω, Erasmus2018: Κύπρος, στο κοιμητήριο των ηρώων...




Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος που οργανώθηκε από το ΕΠΑΛ Κω, στη Κύπρο, οι μαθητές επισκέφθηκαν το κοιμητήριο των ηρώων που έπεσαν υπέρ πατρίδος. Βρίσκεται στην περιοχή Μακεδονίτισσα ο "τύμβος"- στρατιωτικό νεκροταφείο Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων πεσόντων της Κύπρου στους αγώνες κατά των Τούρκων του 1964 και 1974. Στον χώρο μάλιστα όπου έγινε το κοιμητήριο τη νύκτα της 21ης προς 22α Ιουλίου 1974 καταρρίφθηκε από φίλια πυρά το αεροπλάνο τύπου "Noratlas" που μετέφερε την 1η Μοίρα Καταδρομών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έρχονταν στη Κύπρο για την υπεράσπιση της νήσου[3].
Τα συντρίμμια του αεροσκάφους είναι θαμμένα κάτω από τον τύμβο, μάλιστα όλοι οι επιβαίνοντας εκτός έναν (Μοναδικός επιζήσας ήταν ο καταδρομέας Θανάσης Ζαφειρίου που πήδηξε στο κενό από το φλεγόμενο αεροσκάφος) πέθαναν χωρίς ποτέ να αναγνωριστούν όλοι. Το αεροσκάφος μετέφερε τμήμα καταδρομέων από τα Χανιά[4].
πηγή: el.wikipedia.org
Συγκινημένοι οι μαθητές του ΕΠΑΛ τίμησαν την μνήμη των ηρώων, ένιωσαν περήφανοι που είναι Έλληνες και φωτογραφήθηκαν δίπλα στο  Noratlas που έχει τοποθετηθεί  εκεί σε ανάμνηση της  επιχείρησης "ΝΙΚΗ".





Δεν υπάρχουν σχόλια: