googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Astronomy Picture of the Day: Κοσμική ακτινοβολία και νετρίνα

 

Στην εικόνα βλέπουμε την πρωταρχική κοσμική ακτινοβολία (αρχικό σωμάτιο) κατά την είσοδό της στην ατμόσφαιρα να προκαλεί δευτερεύουσα ακτινοβολία δηλαδή δημιουργία νέων υποατομικών σωματιδίων μετά τη σύγκρουσή της με ατομικούς πυρήνες (π.χ. αζώτου, οξυγόνου).

Katerina AroniMathesis - Μαθήματα Φυσικής
Οι κοσμικές ακτίνες ή κοσμική ακτινοβολία είναι μία κατηγορία ακτινοβολίας που αποτελείται από σωματίδια υψηλών ενεργειών που παράγονται σε κάποιο μέρος του Σύμπαντος μακριά από τη Γη. Προσκρούουν στην ατμόσφαιρα της Γης κι έτσι μπορούμε να τα ανιχνεύσουμε.
Μία από τις κύριες πηγές, ίσως και μοναδική, των κοσμικών ακτίνων είναι οι υπερκαινοφανείς αστέρες (supernova), εκρήξεις που δημιουργούνται στο τέλος της ζωής ενός αστεριού, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την έκλυση τεραστίων ποσοτήτων ενέργειας.
Οι κοσμικές ακτίνες αποτελούνται κυρίως από ατομικούς πυρήνες, δηλαδή θετικά ηλεκτρικώς φορτισμένα σωματίδια, με αναλογία 87% πρωτόνια, 12% σωμάτια άλφα (πυρήνες ηλίου) και λίγους βαρύτερους πυρήνες.
Ένα μικρό ποσοστό των κοσμικών ακτίνων είναι ακτίνες γ (φωτόνια) πολύ υψηλών ενεργειών, ηλεκτρόνια (e-) και νετρίνα (ν).
Αξίζει να αναφερθούμε λίγο στα νετρίνα, που πραγματικά έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού είναι αφόρτιστα και έχουν απειροελάχιστη μάζα, γι’ αυτό και η αλληλεπίδρασή του με την ύλη είναι πολύ-πολύ μικρή.
Τα νετρίνα είναι τα σωματίδια που υπάρχουν στη μεγαλύτερη ποσότητα στη Φύση, μετά τα φωτόνια.
Παράγονται στις πυρηνικές αντιδράσεις και κινούνται με ταχύτητα που πλησιάζει την ταχύτητα του φωτός.
Ο μεγαλύτερος πλησιέστερος «πυρηνικός αντιδραστήρας» είναι ο Ήλιος. Κάθε στιγμή εκπέμπονται αναρίθμητα νετρίνα από τον Ήλιο μας που διαπερνούν ολόκληρο τον πλανήτη μας!
Περίπου 650 τρισεκατομμύρια (!) νετρίνα μας χτυπούν και περνάνε μέσα από το σώμα μας κάθε δευτερόλεπτο, χωρίς βέβαια να μπορούμε να τα αντιληφθούμε…


Δεν υπάρχουν σχόλια: