googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Οι τεχνολογίες m-RNA και sa-RNA μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο

 

Η Κάταλιν Κάρικο (στην ουγγρική γλώσσα: Karikó Katalin) (γεν. 1955) είναι Ουγγαρέζα βιοχημικός, που ασχολήθηκε για δεκαετίες με τη μελέτη του mRNA και πώς αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών.

Πριν από έναν χρόνο, σχεδόν κανείς στον κόσμο δεν ήξερε τι σημαίνει εμβόλιο mRNA επειδή κανένας Οργανισμός Φαρμάκων σε καμιά χώρα δεν το είχε εγκρίνει ποτέ.
Η Covid-19 επιτάχυνε ανέλπιστα τις εξελίξεις σε αυτόν τον κομβικό τομέα και αύξησε κάθετα τις προοπτικές για την αντιμετώπιση μιας σειράς ασθενειών, από την ελονοσία και τις ιώσεις, όπως το AIDS, έως τον καρκίνο ή την σκλήρυνση κατά πλάκας.
Οι τεχνολογίες m-RNA και sa-RNA έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν σε εύρος, ταχύτητα και κλίμακα τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται τα φάρμακα, ξεπερνώντας τις σημερινές δυνατότητες της φαρμακοβιοτεχνολογίας.
Το 2020 ήταν η χρονιά που κατέρριψε κατά κάποιο τρόπο την αίσθηση ασφάλειας της τεκμηριωμένα πλέον εύθραυστης καθημερινότητας μας.
Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Το 2020 μας πήρε πολλά, ταυτόχρονα όμως μας πρόσφερε άλλα τόσα.
Στους «Λευκούς κύκνους της δεκαετίας- Ένας νέος κόσμος για τα παιδιά μας» εξηγήσαμε πώς οι επιστημονικές κατακτήσεις στην υπολογιστική βιολογία και την ιατρική, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την ενέργεια και τις μεταφορές, θα μας επιτρέψουν τα επόμενα χρόνια να αναμορφώσουμε το φυσικό περιβάλλον και την ζωή μας πάνω στον πλανήτη, με νέους και απροσδόκητους τρόπους.
Ένας από αυτούς τους «λευκούς κύκνους είναι η τεχνολογία m-RNA.
Μια τεχνολογία που αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη κληρονομιά του 2020 καθώς αν δεν υπήρχε η πανδημία της Covid 19 δεν θα είχε πραγματωθεί ο απίστευτος συντονισμός και η συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας σε διεθνές επίπεδο, με την ταυτόχρονη οικονομική στήριξη των κυβερνήσεων, προκειμένου να καταφέρουμε να έχουμε την κυκλοφορία των εμβολίων m-RNA για πρώτη φορά και μετά από πολλά χρόνια ερευνών.

Διαβάστε περισσότερα:

https://www.liberal.gr/apopsi/oi%C2%A0technologies-m-rna-kai-sa-rna-mporoun-na-allaxoun-ton-kosmo/382608

Δεν υπάρχουν σχόλια: