googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Εκανε λάθος ο Αϊνστάιν για το σύμπαν;

 

Tο τηλεσκόπιο Blanco στο όρος Cerro Tololo των Χιλιανών Ανδεων. Εχει διάμετρο κατόπτρου τέσσερα μέτρα και ονομάστηκε έτσι το 1995 προς τιμήν του Πορτορικανού αστρονόμου Victor Manuel Blanco. 


Τις τελευταίες 15 ημέρες στον διεθνή και εγχώριο Τύπο δημοσιεύθηκαν διάφορα άρθρα, τα οποία διατυπώνουν την άποψη ότι η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας (ΓΘΣ) του Αλμπερτ Αϊνστάιν (1879-1955) ίσως να είναι λανθασμένη με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών μιας κοινοπραξίας με την επωνυμία Επισκόπηση Σκοτεινής Ενέργειας (Dark Energy Survey-DES), που ανακοινώθηκαν στα τέλη του περασμένου μήνα.

Η πολυεθνική αυτή ομάδα των 400 ερευνητών από 25 ερευνητικά κέντρα σε επτά χώρες ανακοίνωσε όντως τα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης μελέτης των παρατηρήσεων που έκανε από το 2013 έως το 2019, μια μελέτη στην οποία εξετάστηκαν 226 εκατομμύρια γαλαξίες και χιλιάδες αστρικές εκρήξεις σουπερνόβα.
Η εξαιρετικής λεπτομέρειας έρευνα της DES έγινε με τη βοήθεια μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής τεσσάρων τόνων, που αποτελείται από 62 ευαίσθητα CCD με 570 εκατομμύρια εικονοστοιχεία (megapixels). Η μηχανή αυτή είναι τοποθετημένη στο μεγάλο τηλεσκόπιο Blanco (με διάμετρο κατόπτρου τεσσάρων μέτρων) που βρίσκεται στην κορυφή Cerro Tololo των χιλιανών Ανδεων. Τα αποτελέσματα, όμως, αυτά δεν συνάδουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο με όσα αναφέρει μέρος τουλάχιστον του Τύπου.
Η αναφορά στο Κοινό Ανακοινωθέν είναι η εξής :
https://www.kathimerini.gr/culture/561396373/ekane-lathos-o-ainstain-gia-to-sympan/?fbclid=IwAR3943oxMtEiJFfW3AnbBlrQVjsX5igwO8KCAK4y4anM4wcMB-IlNyOezAY

Δεν υπάρχουν σχόλια: