googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Η οριοθέτηση με την Αίγυπτο παράγει τετελεσμένο ειρήνης και νομιμότητας

 

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε χθες μια ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψη στην Αίγυπτο όπου είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο Abdel Fatah El-Sisi, τον πρωθυπουργό Mostafa Madbouly, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’ και μέλη της ιστορικής Ελληνικής Κοινότητας στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια. Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «η συμφωνία για την οριοθέτηση μέρους των Θαλασσίων Οικονομικών Ζωνών των δύο κρατών ήταν μία συναπόφαση με εθνικό περιεχόμενο που παράγει ταυτόχρονα ένα τετελεσμένο ειρήνης και νομιμότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο» σημειώνοντας ότι «Αίγυπτος και Ελλάδα υπηρετούν αταλάντευτα κοινές αρχές: Τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Τη μετατροπή της σε μια θάλασσα που δεν θα χωρίζει, αλλά θα ενώνει. Τη συνεννόηση με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και φυσικά τις σχέσεις καλής γειτονίας. Με όρους ισότιμης κυριαρχίας και αμοιβαίου σεβασμού. Χωρίς αναθεωρητικές βλέψεις ή προθέσεις επικυριαρχίας ή παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών».
Επίσης αναφερόμενη στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το Κυπριακό είπε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι με τον Πρόεδρο Abdel Fatah El-Sisi «μοιραζόμαστε την ίδια οπτική με την οποία άλλωστε οι δυο χώρες συμπλέουν στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνεργασίας» και τόνισε ότι «δεν νοείται λύση πέραν του δεσμευτικού πλαισίου των ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε. που προβλέπουν Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα».
Διαβάστε περισσότερα:
https://www.ptisidiastima.com/i-oriothetisi-me-tin-aigypto-paragei-tetelesmeno-eirinis-kai-nomimotitas/

Δεν υπάρχουν σχόλια: