googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Astronomy Picture Of The Day: ΓΙΑ τη ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ «ΑΡΤΕΜΙΣ Ι»

 

Τελικά η σημερινή προσπάθεια εκτοξεύσεως της Αποστολής «ΑΤΡΕΜΙΣ Ι» ματαιώθηκε στις 8:34 πμ, τοπική ώρα, με το χρονόμετρο να έχει σταματήσει από ώρα σε Τ -40 min.
Διάφορα μικροπροβλήματα, πολύ συνηθισμένα σε τέτοιες περιπτώσεις, στην διάρκεια της νύχτας ξεπεράστηκαν, αλλά όταν έφθασε η στιγμή ν’ αρχίσει η σταδιακή ψύξη των τεσσάρων κυρίων κινητήρων, στην βάση του «κεντρικού ορόφου» (core stage), o # 3 κινητήρας έδειχνε ότι δεν έφθανε στην επιθυμητή θερμοκρασία.
Οι κινητήρες αρχίζουν να ψύχονται σταδιακά ώρες πριν…
Αν τα υπέρψυχρα υγρά οξυγόνο και υδρογόνο έλθουν απότομα σ’ επαφή με τα υλικά του κινητήρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, απλώς θα τον καταστρέψουν ακαριαία.
Υγρό υδρογόνο αρχίζει λοιπόν σταδιακά να κυκλοφορεί μέσα από τις τουρμπίνες και το ακροφύσιο εκτονώσεως των αερίων.
Χρειάζεται πλήρης μισή ώρα για να έλθουν οι κινητήρες στην πρέπουσα θερμοκρασία λειτουργίας των.
Η κυκλοφορία των ψυχρών καυσίμων γύρω από τον κινητήρα συνεχίζεται και μετά την πυροδότησης του, δρώντας έτσι ως ψυκτικά μέσα.
Για ν’ αρχίσει λοιπόν ο #3 κινητήρας να υπολείπεται σε θερμοκρασία των άλλων, σήμαινε απλά ότι υπάρχει πρόβλημα κυκλοφορίας καυσίμου σ’ αυτόν. Τότε σταμάτησε η αντίστροφη μέτρηση στο -40ο λεπτό (Εικ 2).
Οι κινητήρες όμως χρησιμοποιούνται και για να εκτονώνεται επιπλέον πίεση στις δεξαμενές και να παραμένει αυτή σε συγκεκριμένη τιμή (venting).
Οι μηχανικοί λοιπόν σκέφθηκαν να κλείσουν εντελώς τους άλλους 3 κινητήρες και να εκτονώσουν όλη την επιπλέον πίεση μέσω της #3.
Επιβεβαιώθηκε αυτό που φοβόντουσαν… η πίεση δεν εκτονώνονταν κανονικά μέσω του # 3!… δεν υπήρχε η πρέπουσα ροή καυσίμου μέσα στον κινητήρα…
Χρόνος δεν υπήρχε ν’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πριν κλείσει το παράθυρο εκτοξεύσεως…
Επόμενο παράθυρο ανοίγει την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου και μετά την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: