googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Σώζουν την παρτίδα τα 12 μίλια;

 


ς πρώτη αντίδραση στην Τουρκολυβική Συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο και φέρνει πιο κοντά την υλοποίηση του Τουρκολυβικού Μνημονίου «οριοθέτησης» ΑΟΖ, αρκετοί σοβαροί αναλυτές και ακαδημαϊκοί και ο πρώην ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς πρότειναν την άμεση επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων νοτίως της Κρήτης στα 12 ν.μ..

Η υπόθεση της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων και στην Κρήτη αλλά και στην Ηπειρωτική Ελλάδα αρχής γενομένης με το κλείσιμο των κόλπων και τον καθορισμό ευθειών γραμμών βάσης είχε αναγγελθεί την ημέρα της αποχώρησης του Ν. Κοτζιά από το ΥΠΕΞ στον Οκτώβριο του 2018.

Και ενώ σύμφωνα με δήλωσή του είχαν διαμορφωθεί και τα Προεδρικά Διατάγματα, η υπόθεση όλη πήγε στις ελληνικές καλένδες, καθώς φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο η συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη ο Τ. Ερντογάν και ο τότε πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο οποίος αντιμετώπιζε ήδη δυσκολίες σε μια προεκλογική χρονιά και δεν επιθυμούσε νέα πηγή έντασης με την Άγκυρα.

Από τότε και η κυβέρνηση Μητσοτάκη δια του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια έχει αναφερθεί στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στην Κρήτη, χωρίς όμως να έχει γίνει τίποτα προς το παρόν. Αντιθέτως, τα 12 ν.μ. υιοθετήθηκαν στο Ιόνιο.

Η Τουρκία, αν και ήταν αναμενόμενο ότι κάποια στιγμή θα επιστράτευε το Τουρκολυβικό Μνημόνιο ώστε να πιέσει την Ελλάδα και να μεγαλώσει την επιρροή της στη Μεσόγειο και στην ίδια τη Λιβύη, κατά κάποιο τρόπο αιφνιδίασε την Αθήνα, με την υπογραφή της συμφωνίας αυτής την περασμένη Δευτέρα.

Διαβάστε περισσότερα:  https://www.liberal.gr/amyna-diplomatia/sozoyn-tin-partida-ta-12-naytika-milia

Δεν υπάρχουν σχόλια: