googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Επένδυση γίγας στις μπαταρίες λιθίου στην Ξάνθη

 


Στην αυτονομία της Ευρώπης στο κρίσιμο πεδίο των μπαταριών ιόντων λιθίου εκτιμάται ότι μπορεί να συνεισφέρει νέα επένδυση που ξεκινά φέτος στην Ξάνθη, σε μια περίοδο που η Κίνα υπολογίζεται πως ελέγχει το 80% της παγκόσμιας αγοράς του είδους.

Πρόκειται για την πιλοτική γραμμή παραγωγής πρωτότυπων στοιχείων λιθίου, απόδοσης 200 MWh (μεγαβατώρων) ετησίως, η οποία θα εγκατασταθεί στο βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρείας «Sunlight» στην ακριτική πόλη και θα λειτουργήσει εντός του τρίτου τριμήνου του 2023, όπως επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αντώνης Παπαδάς, διευθυντής Οικονομικών του «Sunlight Group». Διευκρινίζει δε, ότι οι εργασίες κατασκευής της πιλοτικής γραμμής θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2022.

«Έχει σχεδιαστεί ως πλήρης γραμμή παραγωγής, ενώ διαθέτει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθότι παρέχει την ευελιξία κατασκευής μεγάλης γκάμας προϊόντων. Επομένως, επιτρέπει πολύ ταχύτερη μετάβαση σε βιομηχανική παραγωγή, που σημαίνει πως θα είμαστε έτοιμοι σε σύντομο χρονικό διάστημα να εφοδιάσουμε την αγορά με ευρωπαϊκής κατασκευής στοιχεία και μπαταρίες λιθίου», διευκρινίζει ο κ. Παπαδάς.

«Ο ευρωπαϊκός στόχος της ενεργειακής μετάβασης συνδέεται με την ηλεκτροκίνηση και την αποθήκευση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, δηλαδή με την αύξηση/καθετοποίηση της παραγωγής μπαταριών ιόντων λιθίου στην Ευρώπη. Οι παραγωγοί συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας προμηθευόμαστε στοιχεία λιθίου από την Ασία, ενώ το λίθιο εξορύσσεται σε Αυστραλία, Νότιο Αμερική και Αφρική. Για να συμβάλλουμε στην αυτονομία της ηπείρου, στη Sunlight Group αναπτύσσουμε παραγωγή στοιχείων λιθίου σε ευρωπαϊκό έδαφος -αρχικά πιλοτικά κι έπειτα σε βιομηχανική κλίμακα», εξηγεί.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.defence-point.gr/news/ependysi-gigas-stis-mpataries-lithioy-stin-xanthi-allazei-to-skiniko

Δεν υπάρχουν σχόλια: