googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Astronomy Picture of the Day: Red sprites in real-time

 


Τι είναι τα Red Sprites;

Τι είναι τα Red Sprites; Όπως αναφέρεται στο antisimvatikos.blogspot.com, “Τα Red Sprites είναι σαν “κεραυνοί” (αλλά, υπάρχουν διαφορές σε σχέση με τους “γνωστούς” κεραυνούς, όπως π.χ. το γεγονός ότι ο κεραυνός αποτελεί θερμό πλάσμα, ενώ τα Red Sprites ψυχρό πλάσμα) που εμφανίζονται υπό προϋποθέσεις, πάνω από ισχυρές (συνήθως, αλλά όχι απόλυτα) καταιγίδες, και συγκεκριμένα σε ύψη 40-90 km (χοντρικά) στην ατμόσφαιρα”.

“Τα Red Sprites (όπως και Halos, Elves, Gigantic Jets, Blue Jets, GhOSTs κ.ά.) ανήκουν στα Transient Luminous Events και δημιουργούνται πάνω από ισχυρές καταιγίδες λόγω των ηλεκτρικών εκκενώσεων κυρίως στη μέση και σε μέρος της ανώτερης ατμόσφαιρας. Είναι ένα από τα πιο σπάνια και εντυπωσιακά φαινόμενα, αλλά η αλήθεια είναι ότι για να πραγματοποιηθεί η καταγραφή τους θα πρέπει να πληρούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα οι καταιγίδες να βρίσκονται σε απόσταση ενός συγκεκριμένου χιλιομετρικού εύρους από το σημείο καταγραφής και να μην υπάρχουν ενδιάμεσα σύννεφα ώστε να κυριαρχεί ένα καθαρό οπτικό πεδίο.

Πάντα προηγείται μελέτη τις προηγούμενες ημέρες ώστε να έχουμε μία εικόνα από πού θα περνάει το σύστημα καταιγίδων για να ξέρουμε πού θα εγκατασταθούμε”.

https://www.irafina.gr/i-foto-apo-tin-artemida-to-monadiko-fainomeno-pou-emfanizetai-sto-aigaio-kai-apascholei-ti-nasa/

https://www.nasa.gov/general/spritacular-nasas-new-citizen-science-project-to-capture-elusive-upper-atmospheric-electrical-phenomena-on-camera/

Δεν υπάρχουν σχόλια: