Εικ 5: Sol 952 στην κοίτη του νότιου βραχίονα. Θέα προς τα δυτικά-βόρειο δυτικά |
Εικ 4: Λίγο πριν την προσγείωση. |
Εικ 3: Σχεδόν από πάνω του… η σκιά του εμφανώς ορατή |
Εικ 2: Το πλησιάζει… η σκιά του ορατή στο κάτω όριο της φωτογραφίας |
Εικ 1: Θέα προς τα βόρεια… το πεδίο θινών πριν την κοίτη του Νερέτβα ορατό |
Εικ 10: Λεπτομέρεια της περιοχής του Perseverance κατά την 960η sol |
Εικ 9: Οι θέσεις των οχημάτων κατά την 960η sol |
Εικ 8: sol 955 Ο Νερέτβα, καθώς κατέρχεται στον Jezero |
Εικ 7: Απλή λήψη, προς τα πίσω, αλλά προς τα νότιο-δυτικά. Τα ίχνη του στην κοίτη εμφανή |
Εικ 6: Θέα προς το μπροστινό μέρος του οχήματος, προς τα βόρειο-ανατολικά |
#NASA, #space, #Mars
Όχι… δεν πρόκειται για κάποια … Σύνοδο Κορυφής Ηγετών… για Σύνοδο Πλανητών μιλάμε!
Στις 18 Νοεμβρίου η Γη και πάλι θα χαθεί πίσω από τον Ήλιο, για δυό βδομάδες και φυσικά οι επικοινωνίες μ’ αυτήν θα διακοπούν.
Έτσι τα δυό σκάφη παίρνουν τις τελικές τους θέσεις, που φυσικά θα κρατήσουν για το διάστημα αυτό.
Πτήση #64 !
Στο σημείο που είχε κατεβεί οι επικοινωνία με το μητρικό όχημα ήταν προβληματική, λόγω των πολλών ανωμαλιών στο έδαφος, που παρεμβάλλεται!
Έτσι αποφασίστηκε η μετακίνησή του προς τα βόρεια, πιό κοντά στην κοίτη του Νερέτβα, που σε συνδυασμό με την μετακίνηση του Perseverance σε καταλληλότερη θέση, θα εξασφάλιζε απρόσκοπτη επικοινωνία σ’ όλη την διάρκεια της συνόδου.
Πέταξε λοιπόν και πάλι σε ύψος 12 μέτρων και κάλυψε απόσταση 411 μέτρων σε 139,1 δευτ με ταχύτητα 21 km/h.
Ήταν απολύτως επιτυχής, με μόνο … παρατράγουδο την προσγείωσή του και πάλι πάνω σ’ ένα επίμηκες πεδίο αμμοθινών, που παρεμβάλλεται πριν την κοίτη του ποταμού.
Στο λογισμικό του ελικοπτέρου υπάρχει η εντολή ν’ αποφεύγονται προσγειώσεις σε σκληρό έδαφος, με τον φόβο της ανατροπής του, αν κάποιο από τα 4 πόδια του χτυπήσει πάνω σε κάποια από τις αναρίθμητες πέτρες! Προτείνεται η κάθοδος σε μαλακά εδάφη!
Αλλά τώρα διαπιστώθηκε ότι ένα από τα σκέλη του βυθίστηκε περισσότερο στην άμμο… η θίνη αυτή την φορά δεν είχε την συνοχή των προηγούμενων… το ελικόπτερο με τ’ ασήμαντο βάρος του κάθεται άνετα πάνω στις επιφάνειες των αμμοθινών… αλλά όχι αυτή την φορά.
Έτσι σχεδιάζεται νέα μικρή μετακίνησή του με μιά σύντομη πτήση, πριν την έλευση του blackout στις επικοινωνίες!
Οι ειδικοί φοβούνται μήπως τα σκέλη του βυθιστούν περισσότερο στην άμμο στο μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι και την επανεμφάνιση του Άρη, πίσω από τον Ήλιο, και το παγιδεύσουν εκεί!…
Στις διαδοχικές RTE (Return To Earth) λήψεις του, το βλέπουμε να πλησιάζει στο πεδίο θινών και να προσγειώνεται (Εικ 1, 2, 3, 4)
Το Perseverance, εν τω μεταξύ, θα εγκαταλήψει την κοίτη του νότιου βραχίονα του Δέλτα και θα κινηθεί προς τα βόρειο-δυτικά.
Πριν φύγει όμως από την sol 952 θα μας στείλει μερικές ακόμη όμορφες λήψεις, που τις βλέπουμε στις Εικ 5, 6, 7.
Την 955η sol, ακόμη στο εσωτερικό της κοίτης, αλλά κινούμενο προς τα βόρεια, θα λάβει την εκπληκτική λήψη της Εικ 8, που μας δείχνει την είσοδο του ποταμού στον κρατήρα!
Mε την άφιξή του στην θέση που βλέπουμε στους χάρτες (Εικ 9, 10), η απόστασή του από το Ingenuity, μπορεί ν’ αυξήθηκε στα 747 μέτρα, αλλά επειδή έφυγε από την χαμηλή κοίτη, υπάρχει πλέον οπτική επαφή με το ελικόπτερο κι η επικοινωνία είναι πλέον άριστη!
Περιμένουμε μόνο τώρα την μικρή μετακίνηση του Ingenuity έξω από τις αμμοθίνες…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου