googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

ΗΑΕ: Θα ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα για τη μετατροπή CO2 σε πέτρωμα

 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έθεσαν σε λειτουργία ένα πρότζεκτ για την απευθείας απορρόφηση άνθρακα από την ατμόσφαιρα και τη μετατροπή του σε ορυκτή μορφή, έτσι ώστε να «παγιδεύσει» το βλαβερό για το κλίμα και τον ανθρώπινο οργανισμό αέριο.

Το πιλοτικό πρόγραμμα της Abu Dhabi National Oil Co. (Adnoc) θα αναμειγνύει τον άνθρακα με θαλασσινό νερό και θα το διοχετεύει στα βουνά Hajar, σύμφωνα με την chief technology officer της εταιρείας, Σόφι Χίλντεμπραντ. 

Το διάλυμα αυτό θα μετατρέπεται αυτόματα σε ορυκτή μορφή μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, αφού θα βρίσκεται παγιδευμένο στις σχισμές των βράχων. 

Η νέα τεχνολογία και η καινοτόμα αυτή προσέγγιση αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα της προσπάθειας των ΗΑΕ για τη μείωση της εκπομπής των ρύπων και την επίτευξη των στόχων net zero μέχρι το 2050. 

Σημειωτέον πως, όπως αναφέρει και το Bloomberg, η γνωστή ως σημαντική πετρελαιοπαραγωγός χώρα καλείται να βελτιώσει τα περιβαλλοντικά της «διαπιστευτήρια», αφού αναμένεται να φιλοξενήσει τη Σύνοδο COP28 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

https://www.newmoney.gr/roh/bloomberg/iae-tha-xekinisi-pilotiko-programma-gia-ti-metatropi-co2-se-petroma/

Δεν υπάρχουν σχόλια: