googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Το «πράσινο ΑΕΠ» και τρία ερωτήματα

 

Η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής κινητοποιεί ένα νέο «πράσινο» ΑΕΠ, ένα πακτωλό επενδύσεων κοντά στα 200 δισ ευρώ, με περίπου 40.000 θέσεις εργασίας, που εμπλέκει τους πάντες. Δημιουργεί ευκαιρίες για μηχανικούς, επαγγέλματα της οικοδομής, εγκαταστάτες, μεταφορείς, αλλά και για μια εγχώρια αλυσίδα παραγωγής όπου εμπλέκονται ναυπηγεία, λιμάνια, βιομηχανίες καλωδίων, σωλήνων, μετάλλων, τσιμέντου, μεταφορείς, logistics.

Κινητροδοτεί την παραγωγή υλικών θερμομόνωσης, κουφωμάτων αλουμινίου και βεβαίως τη βιομηχανία ηλιακών θερμοσιφώνων. Έναν τομέα, που γνωρίζουμε από τη δεκαετία του ’70, που τον έχουμε περιφρονήσει και ο οποίος αφορά το 30% της κατανάλωσης σε ηλεκτρικό ρεύμα κάθε νοικοκυριού.

Είμαστε σε θέση να παράξουμε ένα μέρος από αυτά τα 200 δισ. στην Ελλάδα; Το πρώτο ερώτημα είναι αυτό. Ας δούμε τα νούμερα, όπως αποτυπώνονται στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που εστάλη προ ημερών στις Βρυξέλλες.

Τα σπίτια και η ενεργειακή τους αναβάθμιση αναμένεται να απορροφήσουν μέσα στα επόμενα επτά χρόνια, κοντά 50 δισ ευρώ, το 1/5 του ΑΕΠΑπό εσωτερικές και εξωτερικές μονώσεις, μέχρι αγορά λιγότερο ενεργοβόρων συσκευών, όπως αντλίες θερμότητας, θερμοσίφωνες και γενικώς αντικατάσταση του παλαιού οικιακού εξοπλισμού με νέο, πιο αποδοτικό, μέσα και από τα ενεργειακά «σούπερ μάρκετ» που θα αρχίσουν σταδιακά να κάνουν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα, ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις. Αν προστεθούν και τα 19,3 δισ που αφορούν στα κτίρια των Υπηρεσιών και τη Γεωργία, αθροίζονται επενδύσεις 70 δισ ευρώ μέχρι και το 2030. 

Ο μεγαλύτερος βέβαια τομέας του ενεργειακού μετασχηματισμού της χώρας είναι η ηλεκτροκίνηση, όπου για να επιτευχθεί ο στόχος τα 30.600 σημερινά ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα, να φτάσουν τα 460.000 το 2030, θα πρέπει να κινητοποιηθούν κοντά στα 100 δισ ευρώ, μαζί με δίκτυα φόρτισης. Αυτοκινητοβιομηχανία φυσικά η Ελλάδα δεν διαθέτει για να μπορέσει να αδράξει την ευκαιρία.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.liberal.gr/energeia/prasino-aep-kai-tria-erotimata

Δεν υπάρχουν σχόλια: