googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Ανοσοθεραπεία κατατρόπωσε τον καρκίνο του μαστού


Η Τζούντι Πέρκινς, μηχανικός από τη Φλόριδα, ήταν μόλις 49 ετών όταν οι γιατροί τής ανακοίνωσαν ότι ο χρόνος ζωής που της απέμενε δεν θα ξεπερνούσε τους τρεις μήνες. Βλέπετε, ο ορμονοεξαρτώμενος καρκίνος του μαστού με τον οποίον είχε διαγνωσθεί δεν έλεγε να παραδώσει τα όπλα, παρά τους επαναλαμβανόμενους κύκλους χημειοθεραπειών και ορμονοθεραπειών. Αντιθέτως θέριευε και είχε ήδη εξαπλωθεί σε άλλα όργανα, όπως το ήπαρ. «Η κατάστασή μου είχε επιδεινωθεί πολύ, είχα έναν όγκο που πίεζε κάποιο νεύρο, γεγονός που σήμαινε ότι περνούσα όλη την ημέρα προσπαθώντας να μην κινούμαι ώστε να αποφύγω τον πόνο που σούβλιζε όλο μου το χέρι. Είχα παρατήσει τη μάχη» δήλωσε η ίδια σε ξένα ΜΜΕ σχετικά με την ιστορία της. 

Τότε, σε εκείνη τη φάση της παραίτησης, εμφανίστηκε ένα πιθανό νέο «όπλο» που έδωσε ελπίδα στην ασθενή για να συνεχίσει να μάχεται: οι γιατροί από το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο (ΝCI) των ΗΠΑ στο Μέριλαντ τους οποίους επισκέφθηκε η κυρία Πέρκινς της πρότειναν να λάβει μέρος στην κλινική δοκιμή μιας νέας θεραπείας η οποία βασίζεται σε χρήση λεμφοκυττάρων των ίδιων των ασθενών και δίνει ώθηση στο ανοσοποιητικό τους σύστημα ώστε να πολεμήσει τους όγκους. Χάρη σε αυτή τη θεραπεία, σήμερα, δύο χρόνια μετά, η Τζούντι Πέρκινς είναι πλήρως απαλλαγμένη από τον καρκίνο. Χάρη σε αυτή τη θεραπεία ξανάπιασε δουλειά την οποία είχε εγκαταλείψει, χάρη σε αυτή τη θεραπεία... ξαναπήρε τα βουνά στα οποία λατρεύει να κάνει πεζοπορία - ήδη καλύπτει αποστάσεις 65 χιλιομέτρων! Πέρασε από το σημείο της παραίτησης σε εκείνο που την καθιστά, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, νικήτρια στη μάχη με τη νόσο της. Και αυτό το οφείλει στον «πόλεμο» που έχει ανοίξει η επιστήμη με τον καρκίνο και στον οποίον σημειώνονται όλο και πιο συχνά μικρές αλλά και μεγάλες (επιστημονικές) νίκες με ιδιαίτερη έμφαση τα τελευταία χρόνια στην ανοσοθεραπεία.

Η Τζούντι Πέρκινς έγινε γνωστή παγκοσμίως κυριολεκτικώς εν μιά νυκτί - η συγκεκριμένη νύχτα ήταν εκείνη της περασμένης Δευτέρας όταν δημοσιεύθηκε μελέτη σχετικά με την περίπτωσή της στην έγκριτη επιθεώρηση «Nature Medicine» από τους ειδικούς του ΝCI που την είχαν εντάξει στην κλινική δοκιμή. Μάλιστα, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης ήταν ο 38χρονος έλληνας ερευνητής του NCI δρ Νικόλαος Ζαχαράκης, ο οποίος ήταν αυτός που σχεδίασε, συντόνισε και διεξήγαγε το μεγαλύτερο μέρος των πειραμάτων που οδήγησαν στην εκ βαθέων ανάλυση των κυττάρων της ασθενούς προσφέροντας έτσι την καλύτερη δυνατή εικόνα σχετικά με τις ιδιότητές τους ώστε να δημιουργηθεί η «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα της θεραπεία.
Διαβάστε περισσότερα: 
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=988041

Δεν υπάρχουν σχόλια: