Πολλαπλοί είναι οι ΚΙΝΔΥΝΟΙ στην ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ λόγω της έκθεσής τους σε ορισμένα ΧΗΜΙΚΑ-πρόσθετα ΤΡΟΦΙΜΩΝ, καθώς και χημικές ουσίες που υπάρχουν σε υλικά συσκευασίας, ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ. Επειδή τα παιδιά έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε πιθανά τοξικά χημικά.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προειδοποιεί τους γονείς και τους παιδίατρους να αποφεύγουν να εκθέτουν μακροχρόνια τα παιδιά σε οκτώ χημικά που βρίσκονται στα τρόφιμα και στις πλαστικές συσκευασίες. Οι χημικές ουσίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για τα παιδιά λόγω του μικρού μεγέθους τους, αναφέρει άρθρο (L. Trasande, R.M. Shaffer and S. Sathyanarayana. Food additives and child health. Pediatrics. 23 Ιουλίου 2018). Οι έγκυες γυναίκες πρέπει επίσης να αποφεύγουν αυτές τις χημικές ουσίες. Και οι οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα που τρώνε πολλά προσυσκευασμένα τρόφιμα θα μπορούσαν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έκθεση σε τοξικά χημικά.
Οι ερευνητές διαπιστώνουν σημαντικό ερευνητικό κενό σχετικά με την επίδραση πολλών επιβλαβών χημικών ουσιών στην υγεία των βρεφών και των μικρών παιδιών. Στόχος της νέας έκθεσης είναι να ενθαρρύνει τον περιορισμό της χρήσης επιβλαβών ουσιών από τη βιομηχανία τροφίμων. Μέχρι να γίνει αυτό, οι ερευνητές συνιστούν στους γονείς να αποφεύγουν να δίνουν στα παιδιά τους τροφές σε κονσέρβες, να μη βάζουν πλαστικά δοχεία στον φούρνο μικροκυμάτων και να δίνουν στα παιδιά περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά αντί για επεξεργασμένα τρόφιμα.
Οι κατηγορίες ουσιών που αναφέρουν οι παιδίατροι στη μελέτη τους και θεωρούνται επικίνδυνες για τα παιδιά είναι οι εξής:
1. Τεχνητά χρώματα στις τροφές. Μετά τη διακοπή της έκθεσης των παιδιών σε τεχνητά χρώματα έχει παρατηρηθεί δραστική μείωση των συμπτωμάτων της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Επιπρόσθετα, ορισμένες χρωστικές ενδέχεται να προκαλέσουν διάφορους τύπους καρκίνου.
2. Δισφαινόλες. Οι κίνδυνοι από την έκθεση στις δισφαινόλες αφορούν κυρίως διαταραχές της ορμονικής λειτουργίας. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει απαγορεύσει τη χρήση του σε παιδικά ποτήρια και μπιμπερό, δεν υπάρχουν περιορισμοί για άλλους τύπους προϊόντων.
3. Φθαλικές ενώσεις. Χρησιμοποιούνται σε πλαστικές συσκευασίες περιτυλίγματος και διάφορα δοχεία. ΄Εχουν συνδεθεί με το άσθμα και την υψηλή αρτηριακή πίεση. ΄Εχουν κατηγορηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις, όπως επίσης και για διαταραχές στο αναπαραγωγικό, ανοσοποιητικό και ορμονικό σύστημα. Οι παιδίατροι υπογραμμίζουν ότι οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν να ζεσταίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων το βρεφικό γάλα ή άλλες βρεφικές τροφές αν τις έχουν τοποθετήσει σε πλαστικό δοχείο, καθώς η έκθεση στη θερμότητα μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή τοξικών χημικών ουσιών στις τροφές.
4. Νιτρικά και νιτρώδη άλατα. Πρόκειται για δύο πρόσθετα τροφίμων που χρησιμοποιούνται ευρέως ως συντηρητικά, σε κρεατοπαρασκευάσματα, κυρίως στα αλλαντικά ιχθυοπαρασκευάσματα και τυροκομικά Τα νιτρικά και τα νιτρώδη συμβάλλουν στην παραγωγή καρκινογόνων ουσιών στον οργανισμό.
Οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν επιλέγουν τρόφιμα και υλικά συσκευασίας τροφίμων που προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά, διαβάζοντας προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το αποτελέσματα του άρθρου θα συντελέσουν στην αυστηρότερη ρύθμιση αυτών των πρόσθετων ουσιών σε παιδικές τροφές, βεβαίως από υπεύθυνες Κυβερνήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου