googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Ας ξυπνήσουμε επιτέλους...

 

Η ακροδεξιά φουντώνει στην Ευρώπη. Περιθωριακά στοιχεία με λαϊκίστικο πολιτικό λόγο απειλούν να ανακόψουν την Ευρωπαϊκή ενοποίησης και να μας γυρίσουν στην εποχή της Ευρώπης των διαρκών αψιμαχιών και πολέμων.

Οι πολίτες νιώθουν να απειλούνται από την προκλητική ανοχή της κυρίαρχης Ευρωπαϊκής ηγεσίας στη λαθροεισβολή, στην ανοχή στον ισλαμισμό και στις απαιτήσεις κάθε περιθωριακού στοιχείου. 

Η νομιμοποίηση της ανωμαλία και του παραλογισμού, σε συνδυασμό με την  διαρκώς αυξανόμενη βία και εγκληματική δραστηριότητα κάθε απρόσκλητου λαθροεισβολέα, διαλύει τον κοινωνικό ιστό και φουντώνει την λαϊκιστική ακροδεξιά.

Ήλθε ο καιρός για μια ευρύτατη κοινωνική κινητοποίηση ώστε να αναγκαστούν οι ηγέτες των μεγάλων αστικών κομμάτων να  αλλάξουν πορεία με:

Άμεση διακοπή της λαθροεισβολής

Μαζικές απελάσεις με συνοπτικές διαδικασίες όσων έχουν μπει απρόσκλητοι στην Ευρώπη.

Στήριξη του υγιούς τμήματος της κοινωνίας, τέλος στην ανοχή του παραλογισμού και της ανωμαλίας.

Αποτελεσματική και αυστηρή αντιμετώπιση του ισλάμ, απαγόρευση μαντήλας, κλείσιμο λατρευτικών χώρων και δημόσιων εκδηλώσεων, απέλαση ακραίων ισλαμιστών.

Μόνο με μια τέτοια δέσμη μέτρων θα ανακοπεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Astronomy Picture of the Day: A Solstice Moon

 

#astronomy, #June'sFullMoon
 

Explanation: Rising opposite the setting Sun, June's Full Moon occurred within about 28 hours of the solstice. The Moon stays close to the Sun's path along the ecliptic plane and so while the solstice Sun climbed high in daytime skies, June's Full Moon remained low that night as seen from northern latitudes. In fact, the Full Moon hugs the horizon in this June 21 rooftop night sky view from Bursa, Turkey, constructed from exposures made every 10 minutes between moonrise and moonset. In 2024 the Moon also reached a major lunar standstill, an extreme in the monthly north-south range of moonrise and moonset caused by the precession of the Moon's orbit over an 18.6 year cycle. As a result, this June solstice Full Moon was at its southernmost moonrise and moonset along the horizon.

https://apod.nasa.gov/apod/ap240629.html

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Δεν ξεχνώ το έγκλημα Μπαρουφάκη-Τσίπρα


 Capital controls Jun 28, 2015 – Sep 1, 2019

Χατζηδάκη δες τα έργα σου και πάρε πίσω το νόμο έκτρωμα.




Τυπική εικόνα "ελεύθερης" παραλίας μετά την απομάκρυνση του Beach-Bar.

Το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τις παραλίες  θα κάνει αυτή την εικόνα, κανόνα.

Λαϊκιστές, ζηλόφθονοι, τεμπέληδες, αριστεριστές όλοι μαζί πέτυχαν να παρασύρουν ένα υπουργό με περιορισμένη και επιλεκτική γνώση των δεδομένων.
Τα αποτελέσματα είναι:
  • Περιορισμός οικονομικής δραστηριότητας
  • Υποβάθμιση τουριστικών υπηρεσιών.
  • Αύξηση της ανεργίας
  • Υποβάθμιση του περιβάλλοντος
Ξυπνήστε εκεί στη κυβέρνηση και πάψτε να παρασύρεστε από κινήματα τύπου πετσέτας και στηρίχτε την επιχειρηματικότητα.

Astronomy Picture of the Day: Colorful Stars and Clouds near Rho Ophiuchi

 

 #NASA , #Space ,#astronomy
 

Explanation: Why is the sky near Antares and Rho Ophiuchi so colorful, yet dusty? The colors result from a mixture of objects and processes. Fine dust -- illuminated by starlight -- produces blue reflection nebulae. Gaseous clouds whose atoms are excited by ultraviolet starlight produce reddish emission nebulae. Backlit dust clouds block starlight and so appear darkAntares, a red supergiant and one of the brighter stars in the night sky, lights up the yellow-red clouds on the upper right of the featured image. The Rho Ophiuchi star system lies at the center of the blue reflection nebula on the left, while a different reflection nebula, IC 4605lies just below and right of the image center. These star clouds are even more colorful than humans can see, emitting light across the electromagnetic spectrum.

https://apod.nasa.gov/apod/ap240611.html

Μαρκ Ρούτε:Ο νέος ηγέτης του ΝΑΤΟ και η σχέση του με την Ελλάδα

 

mark-rutte__1_



Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σχέση του Ρούτε με την Ελλάδα. Χωρίζεται χονδρικά, σε δυο περιόδους. Στην αρχή της πρωθυπουργικής του θητείας (2010) που συνέπεσε και με την εκκίνηση των ελληνικών μνημονίων ήταν απλά άκρως επιφυλακτικός. Ίσως γιατί ήταν νέος στην θέση του. Γρήγορα όμως, ως σκληρός (νεο)φιλελεύθερος και δεινός υποστηρικτής της αυστηρής τήρησης των προβλέψεων των Συνθηκών, ήταν ο σκληρότερος εταίρος του διδύμου Μέρκελ-Σόιμπλε. Δεν ήταν λίγες οι φορές που η Μέρκελ επικαλούνταν στους Έλληνες πρωθυπουργούς τις δυσκολίες να πείσει για τα ελληνικά προγράμματα διάσωσης, δηλαδή τα δάνεια, τους «σκληρούς» βόρειους εταίρους της Ευρωζώνης με πρώτη την Ολλανδία και μετά την Φιλανδία.

Συμφώνησε με το δεύτερο πακέτο βοήθειας και το αντίστοιχο μνημόνιο το 2012, με την πρόβλεψη για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά για να περάσει στην ολλανδική Βουλή δεσμεύτηκε ότι δεν θα ξαναδοθούν ευρωπαϊκά δανεικά στην Ελλάδα. Αναγκάστηκε όμως, να πάρει πίσω τη θέση αυτή, τον Ιούλιο του 2015, όταν πήγε στη Βουλή τη συμφωνία για το τρίτο ελληνικό δάνειο και μνημόνιο. Ο πρώην σύμμαχος του Βίλντερς τον χαρακτήρισε τότε «Πινόκιο, που η μύτη του φτάνει μέχρι την Αθήνα», και «προδότη των ψηφοφόρων» του, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την Ελλάδα «πρεζόνι της Ευρώπης». Ακολούθησε πρόταση μομφής, την οποία ο Ρούτε ξεπέρασε με ευκολία (81-32 ψήφοι).

«Αναλαμβάνω την ευθύνη, δεν ήμουν αρκετά προσεκτικός το 2012 λέγοντας ότι δεν θα δοθούν επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα» είπε ο Ρύτε και κατηγόρησε τη νέα ελληνική κυβέρνηση ότι έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην οικονομία της χώρας. Ήταν μια δύσκολη στιγμή στη δύσκολη σχέση του Ρούτε εκείνη την περίοδο με την Ελλάδα, για την οποία εν πολλοίς ευθύνεται και η ολέθρια διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης Τσίπρα. Μάλιστα ο Ρούτε ήταν στο πλευρό του Σόιμπλε στη γραμμή του Grexit, επιρρίπτοντας το 100% της ευθύνης στην ελληνική κυβέρνησης. Προσερχόμενος στη Σύνοδο των 17 ωρών διαπραγμάτευσης δήλωνε πως το Grexit «θα αποφασιστεί στην Αθήνα, όχι στις Βρυξέλλες. Η μόνη λύση είναι η Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Είμαι όμως πολύ απαισιόδοξος σχετικά με το αν πραγματικά η Ελλάδα θέλει να έρθει με προτάσεις και λύσεις. Αν δε το κάνει δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Οι συνέπειες θα είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης».

Η ακαμψία του ήταν τέτοια ώστε σύμφωνα με την ολλανδική “De Volskrant” λίγο έλειψε να έρθει στα χέρια με τον τότε Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, στο περιθώριο της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής, όταν δήλωσε ότι δεν θα πάει στο Κοινοβούλιο της χώρας του πρόταση για τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Η δεύτερη περίοδος

Η στάση του άλλαξε μετά το 2019, μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα. Εκτιμά ιδιαίτερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έκτοτε, εκτός των συχνών συναντήσεων που έχουν στις συνεδριάσεις των οργάνων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αντάλλαξαν και επίσημες επισκέψεις, αλλά και αντίστοιχες εργασίας. Πιστεύει πως με την αλλαγή κυβέρνησης, η Ελλάδα έχει επανέλθει στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των μεταρρυθμίσεων, ενώ από πλευράς του έχει προτρέψει ολλανδικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη χώρα μας.

Αποδεικνύοντας όμως, ότι η προσαρμοστικότητα του έχει όρια, ήταν ο πιο σκληρός αρνητής της αύξησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο «κύριος όχι, όχι, όχι» όπως τον αποκάλεσαν ομόλογοί του του Νότου, (αλλά και η Μέρκελ), ενώ παραμένει αρνητικός και στην πρόταση για την έκδοση Ευρωομολόγων για τη φθηνότερη χρηματοδότηση των δαπανών των χώρων της ΕΕ για την άμυνα. Ίσως από το νέο του πόστο, αλλάξει μυαλά...

Σε μια συνέντευξή του το 2012, περιγράφοντας την τραγική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας ανέφερε ότι «έχω κι εγώ συγγενείς που κατάγονται από την Ελλάδα και μάλιστα ένας από αυτούς, λόγω της οικονομικής αστάθειας στη χώρα, ήρθε στην Ολλανδία για να βρει δουλειά. Οπότε κατανοώ πλήρως και γνωρίζω από πρώτο χέρι την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει λόγω της κρίσης η ελληνική κοινωνία. Αλλά πιστεύω πως η αδυναμία να γίνουν μεταρρυθμίσεις και να παρθούν μέτρα, μακροπρόθεσμα, έχει ως αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια».

https://www.protothema.gr/world/article/1513447/route-o-57hronos-fanatikos-protestadis-skliros-epikritis-tou-poutin-kai-ek-pepoithiseos-ergenis-neos-gg-tou-nato/

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Τραγική λειτουργία Λιμενικού-Πυροσβεστικής. Πάρτε κεφάλια

 



Μπορεί να φαντάζει απίστευτο, όμως, χρειάστηκε να περάσουν πέντε ημέρες για να γίνει αυτοψία από στελέχη της Πυροσβεστικής στην παραλία της Ύδρας από την οποία ξεκίνησε η πυρκαγιά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής: Παρόλη τη χρονική απόσταση από τη φωτιά έως την αυτοψία, εντούτοις εντοπίστηκαν ίχνη από κροτίδες, καθώς και δύο μπουκάλια νερού, που υποδεικνύουν την παρουσία ανθρώπων στην παραλία το επίμαχο διάστημα. 

Όπως αποκαλύπτει το protothema.gr, τα στελέχη της Πυροσβεστικής εντόπισαν σε ακτή δίπλα από τον όρμο Αγίου Νικολάου (εκεί που ίχε σταματήσει το «Περσεφόνη») τα κρίσιμα για τη δειρεύνηση της υπόθεσης πειστήρια: Τα ίχνη από κροτίδες και τα δύο μπουκάλια νερού. Είχε προηγηθεί αυτοψία, χωρίς αποτέλεσμα, στην κορυφή του υψώματος πάνω από την παραλία και προς την έκταση των 300 στρεμμάτων που κάηκαν. 


Διαβάστε περισσότερα: 
https://www.protothema.gr/greece/article/1513694/purkagia-stin-udra-edopistikan-ihni-apo-krotides-se-kodini-akti-to-senario-pou-exetazoun-oi-arhes-deite-fotografies/

Astronomy Picture of the Day: Ou4, The Giant Squid Nebula

 

  #NASA , #Space ,#astronomy

Explanation: Squids on Earth aren't this big. This mysterious squid-like cosmic cloud spans nearly three full moons on planet Earth's sky. Discovered in 2011 by French astro-imager Nicolas Outters, the Squid Nebula's bipolar shape is distinguished here by the telltale blue emission from doubly ionized oxygen atoms. Though apparently surrounded by the reddish hydrogen emission region Sh2-129, the true distance and nature of the Squid Nebula have been difficult to determine. Still, one investigation suggests Ou4 really does lie within Sh2-129 some 2,300 light-years away. Consistent with that scenario, the cosmic squid would represent a spectacular outflow of material driven by a triple system of hot, massive stars, cataloged as HR8119, seen near the center of the nebula. If so, this truly giant squid nebula would physically be over 50 light-years across.

https://apod.nasa.gov/apod/ap240617.html

Κίνδυνος για την Ευρώπη ο ακραίος Ισλαμισμός. Φορούσε σταυρό και τον σκότωσαν!!!

 

....Η μητέρα του άτυχου 20χρονου που μίλησε στην κάμερα του ALPHA, αφού αρχικά ανέφερε με δάκρυα στα μάτια ότι θα προχωρήσει σε δωρεά των οργάνων του αγοριού στη συνέχεια εξήγησε πως «τον χτύπησαν στο κεφάλι, έπεσε κάτω το παιδί λιπόθυμο και εκεί συνέχισαν να το χτυπάνε στο κεφάλι. Πήγε στο νοσοκομείο με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και διαπιστώθηκε πως ήταν κλινικά νεκρός».

Η γυναίκα ωστόσο έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση, τονίζοντας πως έχουν συμβεί και στο παρελθόν παρόμοια περιστατικά και αυτό που ενόχλησε τους δράστες στον γιο της, ήταν ο σταυρός που φορούσε.

«Το πιο άρρωστο είναι ότι αυτά τα ανεβάζουν σε βίντεο και καμαρώνουν για αυτά που κάνουν. Όλα αυτά τα παιδιά φορούσαν σταυρό και ήταν Χριστιανοί. Πριν τον Φίλιππο έγιναν ξανά τέτοιες επιθέσεις, τρομοκρατικές τις λέμε εδώ στη Γερμανία. Πριν τον Φίλιππο είχαν σκοτώσει έναν 26χρονο, επίσης όπως και έναν αστυνομικό», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα:
https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/1561993/thyma-tou-isis-o-20xronos-ellinas-sti-germania-ton-xtypisan-giati-foroyse-stavro

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Πώς να σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούθι στη θάλασσα - Σχέδιο 4 φάσεων

 


Του James Stavridis

Για περισσότερους από οκτώ μήνες, οι Χούθι - μια υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα που εδρεύει στην Υεμένη - έχουν ταλαιπωρήσει την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Η πλειονότητα των παγκόσμιων ναυτιλιακών προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένων τόσο των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων όσο και των πλοίων μεταφοράς χύδην πετρελαίου, αποφάσισαν ότι η διακριτικότητα είναι η καλύτερη επιλογή τώρα και δρομολογούν τις διαδρομές μακριά από τις διώρυγες της Ερυθράς Θάλασσας και του Σουέζ. Αυτό προσθέτει ακριβές πρόσθετες ημέρες στη θάλασσα στις περισσότερες διαδρομές που εκτελούνται μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής. Την περασμένη Τετάρτη, μια εταιρεία διάσωσης ανέφερε τη βύθιση ενός μεγαλύτερου εμπορικού πλοίου, του MV Tutor.

Οι Χούθι λένε ότι αποτελούν μέρος της "αντίστασης" κατά του Ισραήλ και διεξάγουν αυτές τις επιθέσεις - οι οποίες έχουν βυθίσει τουλάχιστον δύο πλοία και έχουν σκοτώσει αρκετούς ναυτικούς - σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον λαό της Γάζας. Ισχυρίζονται ότι στοχεύουν ειδικά τη δυτική ναυτιλία, ιδίως πλοία που έχουν οποιαδήποτε σχέση με τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ. Έχουν επίσης στοχεύσει σκόπιμα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή του Κόλπου, σχεδόν πλήττοντας αρκετά είτε με χερσαίους βαλλιστικούς πυραύλους, είτε με εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη είτε με μη επανδρωμένα σκάφη που πλέουν στη θάλασσα και είναι γεμάτα με εκρηκτικά.

Μέχρι στιγμής, η δυτική αντίδραση είναι αναιμική, αναποφάσιστη και κυρίως αμυντική. Τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ και των Αραβικών χωρών του Κόλπου έχουν καταρρίψει πολυάριθμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έχουν εξαπολύσει μια σειρά από χτυπήματα στην ξηρά σε υποδομές των Χούθι που συνδέονται άμεσα με τις επιθέσεις. Μήπως ήρθε η ώρα να αυξηθεί το επίπεδο της επιθετικής στρατιωτικής δύναμης πυρός που στρέφεται κατά των Χούθι, ή ακόμη και κατά του κράτους-χορηγού τους, του Ιράν; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και τα οφέλη μιας τέτοιας εκστρατείας και πώς θα πρέπει να γίνει;

Η δική μου εμπειρία σε επιχειρήσεις καταπολέμησης της πειρατείας είναι βαθιά. Εκτός από μια σειρά τέτοιων επιχειρήσεων στην Ασία (κυρίως στα Στενά της Μάλακκα), διηύθυνα την αντιπειρατική αποστολή του ΝΑΤΟ για τέσσερα χρόνια στην Ερυθρά Θάλασσα και στα ανοικτά από το Κέρας της Αφρικής ως Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής. Δοκιμάσαμε πολλές διαφορετικές τεχνικές εναντίον μιας πολύ λιγότερο ικανής δύναμης Σομαλών πειρατών - κυρίως εφήβων με ελάχιστη εκπαίδευση και εξοπλισμό. Με την πάροδο του χρόνου, μάθαμε ότι το παιχνίδι της άμυνας - σκλήρυνση των εμπορικών πλοίων με συρματοπλέγματα, λεπτομερείς μέτρα ασφαλείας σε μεγάλα εμπορικά πλοία, κοινή πληροφόρηση - ήταν απαραίτητο αλλά όχι επαρκές.

Πηγή: https://www.capital.gr/bloomberg-view/3820820/pos-na-stamatisoun-oi-epitheseis-ton-xouthi-sti-thalassa-sxedio-4-faseon/

Astronomy Picture of the Day: Hubble's NGC 1546

 

#NASA, #ESA, #STScI, #NASA , #Space ,#astronomy

Explanation: Returning to science operations on June 14, the Hubble Space Telescope used its new pointing mode to capture this sharp image of spiral galaxy NGC 1546. A member of the Dorado galaxy group, the island universe lies a mere 50 million light-years away. The galactic disk of NGC 1546 is tilted to our line-of-sight, with the yellowish light of the old stars and bluish regions of newly formed stars shining through the galaxy's dust lanes. More distant background galaxies are scattered throughout this Hubble view. Launched in 1990, Hubble has been exploring the cosmos for more than three decades, recently celebrating its 34th anniversary.

https://apod.nasa.gov/apod/ap240621.html

Vegan Ελαιοόλαδο!!! Όταν η βλακεία χτυπάει κόκκινο

 


...και φυσικά πουλάνε γιατί πάντα οι βλάκες είναι πλειοψηφία!!!

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Τσακίστε τον Ράμα

 



Με την σημερινή άθλια απόφαση του αλβανικού "εφετείου" του πρεζέμπορα Ράμα,ο Φ.Μπελέρης εκπίπτει οριστικά από τη θέση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας. Συνεπώς θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές,στις οποίες θα είναι υποψήφιος για τη θέση,ο γιος του Πέτρος. Για να καταλάβετε την αθλιότητα και την σκευωρία εναντίον του Μπελέρη,εάν σήμερα στο "εφετειο" ανακοίνωναν ποινή 20 μηνών αντί για 24 που ηταν η πρωτοδικη απόφαση,ο Μπελέρης θα έπρεπε να αφεθει άμεσα ελεύθερος. Ο Ράμα έκανε την επιλογή να μην επιτρέψει στον Μπελέρη να ορκιστεί στο ΕΚ,αλλα στις φυλακές. Θα το πληρώσει πολύ ακριβά,και η αρχη θα γινει στις νεες εκλογες της Χειμάρρας.

Αυξήσεις 3 εκατ. ευρώ χαρίζει προεκλογικά η χρεοκοπημένη Λάρκο - Τα 23 επιδόματα-πρόκληση της ΕΣΣΕ

 


Η περίπτωση της κρατικής βιομηχανίας νικελίου Λάρκο, πιθανόν να διεκδικεί με αξιώσεις την είσοδο στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Η καθόλα χρεοκοπημένη εταιρεία, την ώρα που δυσκολεύεται να πληρώσει όλους τους προμηθευτές της και "φεσώνει” όποιον μιλάει ελληνικά, έχοντας φέρει στα όριά της ακόμη και τη ΔΕΗ, υπογράφει τριετή συλλογική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις, γενναία επιδόματα και παροχές, τα οποία θα κληθεί να πληρώσει όχι η εταιρεία που ούτως ή άλλως παράγει ζημιές αλλά ο φορολογούμενος.

Το Capital.gr αποκαλύπτει την συλλογική σύμβασης εργασίας που παρουσιάστηκε εν κρυπτώ από την κομματικά διορισμένη διοίκηση της Λάρκο στο ΔΣ της εταιρείας την περασμένη Πέμπτη 27 Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Ωστόσο η ΕΣΣΕ δεν εγκρίθηκε καθώς τα μέλη του ΔΣ ζήτησαν από τη διοίκηση να παρουσιάσει την ακριβή κοστολόγηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το διοικητικό δίδυμο (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος) θα επιχειρήσουν την έγκριση και υπογραφή της ΕΣΣΕ σε νέο ΔΣ εντός της εβδομάδας, κυριολεκτικά στο παρά ένα των εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο να περάσουν κάτω από το ραντάρ των εκλογών αυξήσεις στο μισθολογικό κόστος της Λάρκο, είναι νομικά διάτρητο και βρίσκεται στον αέρα για τον πρόσθετο λόγο ότι το ΤΑΙΠΕΔ που είναι ο βασικός μέτοχος της Λάρκο έχει ζητήσει ενημέρωση και τεκμηρίωση εάν οι αυξήσεις που προκύπτουν από τη Σύμβαση, είναι συμβατές με το Business Plan που κατήρτισε η εταιρεία Oliver Wyman. Αυτή η ενημέρωση δεν έχει γίνει.

Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις που θα προκύψουν εκτιμάται ότι φτάνουν τα 3 εκατ. ευρώ ετησίως, μόνο για το εργοστάσιο της Λάρκο χωρίς να υπολογίζονται οι αυξήσεις που θα προκύψουν από άλλους χώρους της εταιρείας.

Και όλα αυτά όταν η εταιρεία είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένη: 

- Με βάση τα τελευταία στοιχεία το 2018, η Λάρκο για κάθε τόνο νικελίου που παρήγαγε, είχε ζημιές 3642 δολάρια.

- έχει μέχρι στιγμής 350 εκατ. ευρώ ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος προς τη ΔΕΗ. Ακόμη και σήμερα, παρά τη δέσμευσή της ότι θα σεβαστεί τη νέα ευνοϊκότατη σύμβαση, δεν πληρώνει. Από τις αρχές του 2019 η Λάρκο έχει πληρώσει 7,5 εκατ. ευρώ έναντι 30 εκατ. ευρώ που είναι οι λογαριασμοί Ιανουαρίου - Μαΐου 

- οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εργολάβους και προμηθευτές υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια (κάποιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ)

- η εταιρεία σκανδαλωδώς δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις που έχει για αγορές δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Εκτιμάται ότι στο τέλος της περιόδου η εταιρεία θα έχει ένα τεράστιο έλλειμμα 1,5 εκατομμυρίων δικαιωμάτων αξίας κοντά στα 40 εκατ. ευρώ, με την ανοχή του υπουργείου Ενέργειας. Περίπου το μισό από το έλλειμμα, έχει προκύψει από την πώληση των δωρεάν δικαιωμάτων που είχε στην κατοχή της η Λάρκο για να καλύψει τρέχουσες υποχρεώσεις της 

Διαβάστε περισσότερα:

https://www.capital.gr/epixeiriseis/3368976/auxiseis-3-ekat-euro-xarizei-proeklogika-i-xreokopimeni-larko-ta-23-epidomata-proklisi-tis-esse/

Astronomy Picture of the Day: The Dark Doodad Nebula

 

#NASA , #Space ,#astronomy
 

Explanation: What is that strange brown ribbon on the sky? When observing the star cluster NGC 4372, observers frequently take note of an unusual dark streak nearby running about three degrees in length. The streak, actually a long molecular cloud, has become known as the Dark Doodad Nebula. (Doodad is slang for a thingy or a whatchamacallit.) Pictured here, the Dark Doodad Nebula sweeps across the center of a rich and colorful starfield. Its dark color comes from a high concentration of interstellar dust that preferentially scatters visible light. The globular star cluster NGC 4372 is visible as the fuzzy white spot on the far left, while the bright blue star gamma Muscae is seen to the cluster's upper right. The Dark Doodad Nebula can be found with strong binoculars toward the southern constellation of the Fly (Musca).

https://apod.nasa.gov/apod/ap240625.html

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

"Έφυγε ο Αλέξανδρος Τομπάζης, πρωτοπόρος του βιοκλιματικού σχεδιασμού

 

Έφυγε έαν σπουδαίος Έλληνας. ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος τομπάζης, πρωτοπόρος του βιοκλιματικόυ σχεδισμού και της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια.

Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή και το έργο του: 

https://www.protothema.gr/culture/article/1512581/alexandros-tobazis-pethane-o-korufaios-arhitektonas-pateras-tou-vioklimatikou-shediasmou/

Astronomy Picture of the Day: Gigantic Jets over Himalayan Mountains

 

#HimalayanMountains, #ionosphere #gigantic_jets
 

Explanation: Yes, but can your thunderstorm do this? Pictured here are gigantic jets shooting up from a thunderstorm last week toward the Himalayan Mountains in China and Bhutan. The composite image captured four long jets that occurred only minutes apart. Gigantic jets, documented only in this century, are a type of lightning discharge that occurs between some thunderstorms and the Earth's ionosphere high above them. They are an unusual type of lightning that is much different from regular cloud-to-cloud and cloud-to-ground lightning. The bottoms of gigantic jets appear similar to a cloud-to-above strike called blue jets, while the tops appear similar to upper-atmosphere red sprites. Although the mechanism and trigger that cause gigantic jets remains a topic of research, it is clear that the jets reduce charge imbalance between different parts of Earth's atmosphere. A good way to look for gigantic jets is to watch a powerful but distant thunderstorm from a clear location.

https://apod.nasa.gov/apod/ap240618.html

Οι τρομοκράτες Ισλαμιστές χτύπησαν το ελληνόκτητο Transworld Navigator...

 

η θέση του πλοίου σήμερα στις 07:35

Το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM) επιβεβαίωσε σήμερα το πλήγμα στο ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο Transworld Navigator, το οποίο είχε ανακοινώσει χθες Κυριακή ο Γιαχία Σαρία, εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Στην ενημέρωση της CENTCOM αναφέρεται πως το ελληνόκτητο M/V Transworld Navigator υπό σημαία Λιβερίας επλήγη γύρω στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής από drone των Χούθι, το πλήρωμα ανέφερε «ήσσονος σημασίας τραυματισμούς και περιορισμένης έκτασης ζημιές», αλλά συνέχισε το ταξίδι του. Υπογραμμίζεται επίσης πως ήταν η τέταρτη φορά που το συγκεκριμένο πλοίο δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι.

Διαβάστε περισσότερα: https://hellasjournal.com/2024/06/ktipithike-to-transworld-navigator-apo-tous-antartes-tis-iemenis-i-chouthi-eplixan-ellinoktito-plio-stin-erithra-thalassa-paradechthike-i-centcom/