googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου. Η παρέμβαση του Ισραήλ, η στήριξη των ΗΠΑ και το αυτογκόλ των Κυπρίων





Μαργαρίτα Ασημακοπούλου
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ακόμα «ζωντανή» παραμένει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή ισραηλινή παρέμβαση υπέρ του έργου. Μπορεί μετά την πολύωρη προχθεσινή σύσκεψη στη Λευκωσία οι μαραθώνιες συζητήσεις να ολοκληρώθηκαν χωρίς απτό αποτέλεσμα, όμως η στήριξη αρχικά από τις ΗΠΑ και τώρα από το Ισραήλ, «γεννά» ελπίδες για την ομαλή συνέχιση του project.
Βαρυσήμαντη παρέμβαση του Ισραηλινού υπουργού υπέρ του έργου

Στο θέμα έκανε ειδική μνεία ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Eli Cohen, ο οποίος έδωσε τη δική του «ψήφο εμπιστοσύνης» για το έργο. Ειδικότερα, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Κύπριο ομόλογό του και του εξέφρασε τη στήριξη του Ισραήλ στη δημιουργία του Great Sea Interconnector, χαρακτηρίζοντας το «κορυφαία προτεραιότητα» για τη χώρα του, κάτι που αποτελεί κι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την τουρκική πλευρά. Η τελευταία, συνεχίζει να διεκδικεί ηγεμονικό ρόλο στο ανατολικό Αιγαίο και το περιστατικό της Κάσου, το οποίο είναι ακόμη νωπό.

Κατά τη συνομιλία, ο Eli Cohen εξέφρασε τη στήριξη του Ισραήλ στη δημιουργία του αγωγού, όπως ανέφερε ο ίδιος σε ανάρτηση στο Χ. «Μίλησα με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου κ. Γιώργο Παπαναστασίου. Υπογραμμίσαμε την ισχυρή σχέση και τη συνεχή συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και τόνισα τη μεγάλη σημασία του έργου «Great Sea Interconnector» για το Ισραήλ. Το έργο θα συνδέσει το ηλεκτρικό δίκτυο του Ισραήλ με το ευρωπαϊκό μέσω Κύπρου και Ελλάδας και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή. Αυτό το πρωτοποριακό έργο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το Ισραήλ, καθώς ενισχύει την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, παρέχει πρόσβαση σε διάφορες αγορές ενέργειας και ενισχύει την ενσωμάτωση του Ισραήλ στο ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο».

Σε αναδημοσίευση της ανάρτησης, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Νόαμ Κατς, τόνισε από την πλευρά του ότι η ηλεκτρική διασύνδεση (Great Sea Interconnector) είναι «η πρώτη ουσιαστική υλοποίηση της εξέχουσας ιδέας που έχουμε στο μυαλό μας περί συνδεσιμότητας και διαδρόμων» μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου
Πρέσβειρα ΗΠΑ: Σημαντική ευκαιρία για Κύπρο η διασύνδεση

Νωρίτερα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, επανέλαβε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο.

H Πρέσβειρα ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, έπειτα από τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης με την Υφυπουργό Άμυνας για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, κα Celeste Wallander, αν συζητήθηκε το θέμα του Great Sea Interconnector. «Νομίζω ότι έχουμε καταστήσει σαφές τις απόψεις μας σχετικά με τον Great Sea Interconnector και τη σημασία του τερματισμού της απομόνωσης της Κύπρου όσον αφορά τον εφοδιασμό της με ηλεκτρική ενέργεια και ότι αυτό το βλέπουμε ως μια σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο», είπε η Φίσερ.
https://www.liberal.gr/energeia/i-parembasi-toy-israil-i-stirixi-ton-ipa-kai-aytogkol-ton-kyprion


Astronomy Picture Of The Day: Milky Way Over Tunisia

 

NASA , #Space ,#astronomy  

Explanation: That's no moon. On the ground, that's the Lars Homestead in Tunisia. And that's not just any galaxy. That's the central band of our own Milky Way galaxy. Last, that's not just any meteor. It is a bright fireball likely from last year's Perseids meteor shower. The featured image composite combines consecutive exposures taken by the same camera from the same location. This year's Perseids peak during the coming weekend is expected to show the most meteors after the first quarter moon sets, near midnight. To best experience a meteor shower, you should have clear and dark skies, a comfortable seat, and patience.

https://apod.nasa.gov/apod/ap240805.html

14 Σεπτεμβρίου: Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

 



SEPTEMBER 14 commemorates the destruction of indigenous Greek communities in Asia Minor (#Turkey) from 1914-1923 and the culmination of the #GreekGenocide. #NeverForget For information and resources on the Greek Genocide, visit our website: greek-genocide.net

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Δένδιας από Καστελόριζο: Το νησί έχει εθνικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, δεν δεχόμαστε άλλη ερμηνεία!!!

 

“Το Καστελόριζο είναι το ακριτικό νησί του αρχιπελάγους, μέρος του συμπλέγματος της Μεγίστης. Ένα σύμπλεγμα με τεράστια γεωπολιτική σημασία. Ένα σύμπλεγμα που είναι αναπόσπαστο τμήμα των Δωδεκανήσων. Ένα κομβικό σημείο για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την υφαλοκρηπίδα της πατρίδας μας”. Αυτά τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος παρέστη σήμερα, Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 81ης επετείου από την απελευθέρωση της νήσου.

«Οιαδήποτε προσπάθεια διαχωρισμού από τα Δωδεκάνησα, λόγω της εγγύτητας στις τουρκικές ακτές, οποιαδήποτε απομονωμένη αντιμετώπιση του Καστελόριζου, εκτός πλαισίου των διεθνών συμβάσεων και της νομολογίας της Χάγης, συνιστά έωλο και αυταπόρριπτο ισχυρισμό» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας.

Οι θέσεις της πατρίδας μας για το Καστελόριζο «είναι διαυγείς, είναι θέσεις απόλυτα τεκμηριωμένες από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», προσέθεσε.

«Το άρθρο 121 παράγραφος 2 της Σύμβασης προβλέπει ότι τα νησιά δικαιούνται αιγιαλίτιδα ζώνη, συνορεύουσα ζώνη, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα. Και δεν γίνεται οποιαδήποτε διαφοροποίηση για το μέγεθος των νησιών» εξήγησε.

«Οποιαδήποτε άποψη αντίθετη από τα σαφή παραπάνω αναφερθέντα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Και η Ελλάδα επιβάλλεται από το ισχύον Σύνταγμά της να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της πατρίδας μας, όπως αυτά καθορίζονται από το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν η Ελλάδα ανεχτεί οιαδήποτε αυθαιρεσία, θα δημιουργηθεί τότε ένα νομικό παράδοξο, θέτοντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας υπό αμφισβήτηση» υπογράμμισε.

Για συμφωνία της Ελλάδα με την Αίγυπτο για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είπε ότι «ενισχύει και τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και βεβαίως υπογραμμίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας στην ευρύτερη περιοχή». «Η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Κύπρος», συνέχισε, «συμπίπτουν στις θέσεις τους για ένα απλό λόγο, διότι σέβονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

«Η αναφορά σε υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων υπομνύει μια άλλη ανάγκη. Την ανάγκη να έχουμε σύγχρονες και ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις» επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Με την «Ατζέντα 2030 δημιουργούμε τις πιο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία του ελληνισμού, ώστε η πατρίδα μας να είναι ικανή, ανεξαρτήτως απειλής, να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, διασφαλίζοντας έτσι και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» πρόσθεσε.

«Ζούμε σε μια εποχή που η ελευθερία, η ανεξαρτησία βρίσκονται αντιμέτωπες ανάμεσα σε συμπληγάδες, βρίσκονται αντιμέτωπες και απειλούνται από τον αυταρχισμό και τον αναθεωρητισμό. Η ελευθερία συνεπώς δεν είναι δεδομένη. Πρέπει να την διατηρούμε με κόστος, προσπάθεια, ενότητα και ιστορική μνήμη» ανέφερε.

https://flight.com.gr/statements-by-n-dendias-from-his-visit-to-kastellorizo/

Astronomy Picture Of The Day:A Night Sky over the Tatra Mountains

 

NASA , #Space ,#astronomy  

Explanation: A natural border between Slovakia and Poland is the Tatra Mountains. A prominent destination for astrophotographers, the Tatras are the highest mountain range in the Carpathians. In the featured image taken in May, one can see the center of our Milky Way galaxy with two of its famous stellar nurseries, the Lagoon and Omega Nebula, just over the top of the Tatras. Stellar nurseries are full of ionized hydrogen, a fundamental component for the formation of Earth-abundant water. As a fundamental ingredient in all known forms of life, water is a crucial element in the Universe. Such water can be seen in the foreground in the form of the Bialka River.

https://apod.nasa.gov/apod/ap240911.html

Μελόνι τσάκισε τους μπαχαλάκηδες δικαστές που υποθάλπουν την λαθροεισβολή...

 


#Ιταλία, #Σαλβίνι, #Μελόνι, #Ευρώπη, #Ισλάμ, @matteosalvinimi

Μελόνι έχεις την ευκαιρία σου. Στείλε τους  "δικαστές", συνεργάτες των ΜΚΟ, στο σπίτι τους. Ξεκαθάρισε ότι τις πολιτείες τις κυβερνούν αυτοί που ψηφίζονται και οχι οι ΜΚΟ και οι διεφθαρμένοι αριστεριστές "δικαστές".

Μαζί να δώσουμε την μάχη της Ευρώπης και να ξεκινήσουμε "Νέα Σταυροφορία" για τη προστασία του πολιτισμένου κόσμου από την Ισλαμική επιδρομή.

Δυστυχώς σε κρίσιμα πόστα της δικαιοσύνης έχουν εισχωρήσει ακραίοι αριστεριστές, αυτοί που σαν φοιτητές της νομικής, διαδήλωναν, έσπαγαν, έκαιγαν και προσπαθούν εμμέσως να επιβάλουν την αριστερή διαλυτική για την Ευρωπαϊκή συνοχή μεταφορά πληθυσμών.

Είναι μια χρησή ευκαιρία η Μελόνι να πάρει δραστικά μέτρα όπως:

Νομοθετική Ρύθμιση που θα θεσπίζει το ακαταδίωκτο για ενέργειες και αποφάσεις που αφορούν την προστασία των εθνικών συνόρων.

Άμεση απόλυση δικαστών που προωθούν με τις αποφάσεις τους την λαθροεισβολή.

Καθιέρωση της παραβίασης των Εθνικών συνόρων σαν ιδιώνυμου κακουργήματος με αυστηρές ποινές για όλους τους εμπλεκόμενους.

Περιορισμός των λαθροεισβολέων σε κλειστά κέντρα, κόψιμο επιδομάτων και απελάσεις με συνοπτικές διαδικάσίας.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Πότε ξεκινά τη λειτουργία του το FSRU Αλεξανδρούπολης



Την 1η Οκτωβρίου θα τεθεί σε λειτουργία ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, τα εγκαίνια του οποίου έχουν καθυστερήσει εδώ και μισό χρόνο. Αυτό ανακοίνωσε ο μεταβατικός υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Βλαντιμίρ Μαλίνοφ, ο οποίος μαζί με εκπροσώπους της  Gastrade Α.Ε, επιθεώρησε τις  εγκαταστάσεις, στην Αλεξανδρούπολη.

«Αφού αρθεί το τεχνικό ελάττωμα που συνδέει την πλατφόρμα επαναεριοποίησης LNG με την Αλεξανδρούπολη, ο τερματικός σταθμός θα τεθεί σε λειτουργία την 1η Οκτωβρίου 2024. Όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης έχουν ήδη ολοκληρωθεί», είπε ο υπουργός.

Έως τις 15 Αυγούστου όλες οι εταιρείες που θα παραδώσουν υγροποιημένο φυσικό αέριο στο τερματικό έπρεπε να δηλώσουν τον αριθμό των φορτίων, ώστε μέχρι το τέλος Αυγούστου να κατανεμηθούν τα ακριβή slots για αυτά στο τερματικό LNG.

Η θέση σε λειτουργία του τερματικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης την 1η Οκτωβρίου θα συμπέσει και με την έναρξη της επερχόμενης περιόδου τηλεθέρμανσης.

«Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του τερματικού σταθμού το φθινόπωρο θα δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και θα εγγυηθεί την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εν όψει της πιθανής διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους από την αρχή του επόμενου έτους», σχολίασε ο Μαλίνοφ. 

Το έργο είναι στρατηγικής σημασίας καθώς θα αποτελέσει σημαντικό διάδρομο για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου από εναλλακτικές πηγές για ολόκληρη την περιοχή.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ο τερματικός σταθμός έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2024. Μετά την έναρξη των δραστηριοτήτων σύνδεσης της πλατφόρμας υγροποιημένου αερίου με τον αγωγό φυσικού αερίου, διαπιστώθηκε ένα τεχνικό ελάττωμα – δηλαδή η παρουσία νερού στο γραμμή σωλήνων. Η δυσλειτουργία επιδιορθώθηκε με τη λεγόμενη «μη παρεμβατική μέθοδο», με ελεγχόμενη παροχή φυσικού αερίου από την πλατφόρμα επαναεριοποίησης στο σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας. Αυτό δεν προκάλεσε πρόσθετο οικονομικό κόστος στο έργο.

Διαβάστε περισσότερα:

https://www.energymag.gr/energeia/fysiko-aerio/99346_pote-xekina-ti-leitoyrgia-toy-fsru-alexandroypolis

Astronomy Picture Of The Day: Aurora Australis and the International Space Station

 


#NASA, #InternationalSpaceStation, #aurora_australis#NASA , #Space ,#astronomy  

Explanation: This snapshot from the International Space Station was taken on August 11 while orbiting about 430 kilometers above the Indian Ocean, Southern Hemisphere, planet Earth. The spectacular view looks south and east, down toward the planet's horizon and through red and green curtains of aurora australis. The auroral glow is caused by emission from excited oxygen atoms in the extremely rarefied upper atmosphere still present at the level of the orbiting outpost. Green emission from atomic oxygen dominates this scene at altitudes of 100 to 250 kilometers, while red emission from atomic oxygen can extend as high as 500 kilometers altitude. Beyond the glow of these southern lights, this view from low Earth orbit reveals the starry sky from a southern hemisphere perspective. Stars in Orion's belt and the Orion Nebula are near the Earth's limb just left of center. Sirius, alpha star of Canis Major and brightest star in planet Earth's night is above center along the right edge of the southern orbital skyscape.

https://apod.nasa.gov/apod/ap240913.html

Θαλής ο Μιλήσιος.Το θρυλικό 120 ετών πλοίο που έστρωσε με καλώδια όλο το Αιγαίο και ένωσε την Ελλάδα


Γνωρίζετε πως πλησίον του πιο διάσημου ελληνικού πολεμικού πλοίου στην ιστορία της πατρίδας μας του Θωρηκτού Αβέρωφ στο Τροκαντερό βρίσκεται το μεγαλύτερο σε ηλικία και με τεράστια ιστορία πλοίο "Θαλής ο Μιλήσιος";

Μα θα αναρωτηθείτε και τι είναι αυτό το πλοίο που στέκει έτσι σκουριασμένο και που το προσπερνούν όλοι δίχως να του δίνουν σημασία; Πρόκειται για το πρώτο καλωδιακό πλοίο στην ιστορία της Ελλάδας ηλικίας 120 ετών και είναι αυτό που ένωσε με τηλεπικοινωνίες την Ηπειρωτική με την Νησιωτική Ελλάδα. Η ιστορία του συναρπαστική. Δείτε το βίντεο μας και μάθετε την πραγματικά εντυπωσιακή ιστορία αυτού του ιστορικού πλοίου.
https://newpost.gr/eidiseis/to-thryliko-120-eton-ploio-thalis-o-milisios-poy-estrose-me-kalodia-olo-to-aigaio-kai-enose-tin-ellada-vinteo/

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Η μεγάλη σφαγή της Πηγάδας του Μελιγαλά!

 

🆘"Ταγματασφαλίτες" ετών 4, 14 και 16


🔴Όπως λένε, "ο δολοφόνος επιστρέφει πάντα στον τόπο του εγκλήματος". Στην περίπτωση της Πηγάδας του Μελιγαλά, δεν επέστρεψαν οι ίδιοι οι δολοφόνοι, που δεν βρίσκονται πλέον εν ζωή, αλλά οι πολιτικοί τους απόγονοι, για να ασχημονήσουν εις βάρος της μνήμης των χιλιάδων θυμάτων, λίγες ημέρες πριν από το ετήσιο μνημόσυνό τους - την Κυριακή, 15/9. 🔴Σε λίγες ώρες, συμπληρώνονται 80 χρόνια από την έναρξη της μάχης του Μελιγαλά, που κατέληξε σε μια από τις μεγαλύτερες ανθρωποσφαγές της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδος! Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή... 🔴Τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, συνέβη το από καιρού αναμενόμενο: οι Γερμανοί άρχισαν να αποχωρούν σταδιακά από την περιοχή της Νότιας Πελοποννήσου, στα πλαίσια της οριστικής αποχώρησής τους από την Ελλάδα. Οι "αντιστασιακοί" του ΕΛΑΣ, τους αφήνουν ανενόχλητους και σπεύδουν να καταλάβουν τις περιοχές που ελευθερώθηκαν, στα πλαίσια του σχεδίου τους για βίαιη κατάληψη της εξουσίας! 🔴Μάλιστα, ο ΕΛΑΣ είχε ενισχύσει τις (ισχνές...) δυνάμεις του στην Πελοπόννησο, καθώς το λογικό ήταν να φύγουν οι Γερμανοί με κατεύθυνση από Νότο προς Βορρά. Ο γ.γ. του ΚΚΕ, Γ. Σιάντος, είχε στείλει εκεί -από τις αρχές Μαΐου- τον Άρη Βελουχιώτη, με την εξής εντολή: 👉«Ο Μωριάς ποτέ δεν θα γίνει δικός μας. Να στρώσεις τους δρόμους με κορμιά»!👈 Σύμφωνα με τον Χαριτόπουλο: 👉«Τον Ιούνιο του 1944, στις τοπικές οργανώσεις του ΚΚΕ φτάνει μια απόρρητη διαταγή του Σιάντου για "εκκαθάριση των μετόπισθεν". Είναι πρόβα γενικευμένου εμφυλίου»👈 🔴Όμως, στην Πελοπόννησο είχαν μεγάλη δύναμη τα Τάγματα Ασφαλείας (τα οποία είχαν ιδρυθεί από την κυβέρνηση του Ι. Ράλλη), κι είχαν υπό τον έλεγχό τους όλες τις πόλεις, τις κωμοπόλεις και τους συγκοινωνιακούς κόμβους. Ειδικά στην Νότια Πελοπόννησο, η κυριαρχία των Ταγμάτων ήταν απόλυτη - ενδεικτικά, ο Ραφαηλίδης χαρακτηρίζει την Σπάρτη "πρωτεύουσα των βασιλοφρόνων" και την Καλαμάτα "πρωτεύουσα των ταγματασφαλιτών". 🔴Τα ξημερώματα της 9ης Σεπτεμβρίου, ο ΕΛΑΣ επιτίθεται κατά της Καλαμάτας, την οποία υπερασπίζονται άνδρες των Ταγμάτων και της Χωροφυλακής.Το απόγευμα, η Καλαμάτα πέφτει. Όσοι υπερασπιστές της επέζησαν της μάχης και των μαζικών εκτελέσεων που ακολούθησαν, κατέφυγαν στον Μελιγαλά, όπου ενώθηκαν με τις εκεί δυνάμεις. 🔴Η επίθεση των αριθμητικά υπερτέρων δυνάμεων του ΕΛΑΣ κατά του Μελιγαλά, άρχισε στις 13 Σεπτεμβρίου. Τις πρωινές ώρες της 15ης Σεπτεμβρίου, η άμυνα των υπερασπιστών του Μελιγαλά κάμφθηκε και οι συμμορίες του ΕΛΑΣ μπήκαν στην κωμόπολη. Ακολούθησαν σκηνές χάους και αλλοφροσύνης: εμπρησμοί οικιών, λεηλασίες, αλλά και οι πρώτες εκτελέσεις αιχμαλώτων, εν μέση οδώ! 🔴Οι επιζώντες υπερασπιστές της πόλης & οι κάτοικοι, μεταφέρθηκαν στην τοποθεσία "Μπεζεστένι". Το απόγευμα της 15ης Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε στον Μελιγαλά ο Άρης Βελουχιώτης. Με τον πολιτικό επίτροπο Πελοποννήσου, Νίκο Μπελογιάννη (τον γνωστό...) και τον γραμματέα του ΕΛΑΣ, Αχιλλέα Μπλάνα, πηγαίνουν στο Μπεζεστένι και δίνουν εντολή για γενικευμένη εξόντωση αιχμαλώτων και αμάχων. 🔴Στις 17 Σεπτεμβρίου άρχισε η μεγάλη σφαγή! Οι αιχμάλωτοι, δεμένοι πισθάγκωνα με καλώδια και σύρματα, μεταφέρονται σε ομάδες των 20-30 ατομων σ' ένα ξεροπήγαδο με την ονομασία "Πηγάδα". Εκεί, κοντά στα χείλη του βαράθρου, τους περιμένουν οι σφαγείς τους, του 8ου συντάγματος ΕΛΑΣ Λακωνίας. Αφού τους σφάζουν με μαχαίρια και κονσερβοκούτια, πετούν τους σορούς τους στην Πηγάδα! Η ανθρωποσφαγή ολοκληρώθηκε το απόγευμα της 20ης Σεπτεμβρίου! 🔴Ο αριθμός των θυμάτων κυμαίνεται από 1.700 ως 2.200! Εξ αυτών, μόνον 754 ήσαν άνδρες των Ταγμάτων Ασφαλείας. Οι υπόλοιποι ήταν απλοί άμαχοι πολίτες, το "έγκλημα" των οποίων ήταν ότι δεν είχαν ενταχθεί στον ΕΛΑΣ (άρα, ήταν εν δυνάμει εχθροί...) και πολλά γυναικόπαιδα, όχι απαραίτητα συγγενείς των ανδρών των Ταγμάτων Ασφαλείας.~ 🚩Πηγές: 👉Ιωάννη Μπουγά, "Ματωμένες Μνήμες 1940-45". 👉Γιάννη Καραμούζη, "Πατριώτες και Προδότες στο Μωρηά". 👉Διονύση Χαριτόπουλου, "Άρης, ο αρχηγός των ατάκτων".