googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Νέα Δημοκρατία Πρόταση νόμου για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ζητεί και επισήμως η Ν.Δ. που κατέθεσε σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή. Είναι μια κίνηση ευθύνης από το μεγάλο κόμμα του αστικού χώρου, που στοχεύει να βάλει τέλος στο "άσυλο του εγκλήματος και της ανομίας".

«Το λεγόμενο πανεπιστημιακό ασυλο έχει ξεπεραστεί προ πολλού. Δεν χρησιμεύει σε τίποτε. Αντιθέτως, μάλιστα. Ένας θεσμός που διαμορφώθηκε για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την προστασία των ακαδημαϊκών ελευθεριών, κατέληξε στο ακριβώς αντίθετο».


Η Νέα Δημοκρατία, συνεπής στις εξαγγελίες της, κατέθεσε σήμερα τροπολογία για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
Από ΝΔ

Με το προτεινόμενο άρθρο “Ακαδημαϊκές ελευθερίες – Ακαδημαϊκό άσυλο” καταργείται το άρθρο 3 του νόμου 3549/2007 και προβλέπεται ρητά ότι δεν θα μπουν σε ισχύ οι διατάξεις των άρθρων 2 του νόμου 1268/1982 και 2 και 7 του νόμου 1404/1983».

Η Ν.Δ. ζητάει να διατηρηθούν μόνο οι γενικές αρχές του πανεπιστημιακού ασύλου υπό την  μορφή της διασφάλισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Συγκεκριμένα, η τροπολογία  αναφέρει ότι:
1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών.
2. Δεν επιτρέπεται η επιβολή ορισμένων μόνον επιστημονικών απόψεων και ιδεών και η διεξαγωγή απόρρητης έρευνας.
3. Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και για την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία όλων ανεξαιρέτως των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας των Α.Ε.Ι. και των εργαζομένων σε αυτά, έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.
4. Το ακαδημαϊκό άσυλο καλύπτει όλους τους χώρους του Α.Ε.Ι. στους οποίους γίνεται εκπαίδευση και έρευνα. Οι χώροι αυτοί καθορίζονται με απόφαση και ευθύνη της Συγκλήτου για τα Πανεπιστήμια και της Συνέλευσης για τα Τ.Ε.Ι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: