Το νέο ηλιακό σύστημα που ανακάλυψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ, περιλαμβάνει έξι εξωπλανήτες οι οποίοι περιφέρονται «στριμωγμένοι» σε πολύ μικρή απόσταση γύρω από το άστρο τους, που μοιάζει με τον ήλιο μας, σε απόσταση περίπου 2.000 ετών φωτός από τη Γη,
Η ανακάλυψη χαρακτηρίζεται «απίστευτη» και η σημαντικότερη στο πεδίο των εξωπλανητών από τότε που ανακαλύφθηκε ο πρώτος (51 Pegasi B) το 1995. Ποτέ πριν δεν είχε βρεθεί ταυτόχρονα ένας τόσο μεγάλος αριθμός εξωπλανητών σε τροχιά γύρω από το ίδιο άστρο, που είναι πιο «ηλικιωμένο» από το δικό μας, καθώς έχει ηλικία έξι έως δέκα δισεκατομμυρίων ετών.
Οι έξι εξωπλανήτες έχουν ακτίνα δύο έως 4,5 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του δικού μας πλανήτη και μάζα δύο έως 13 φορές μεγαλύτερη. Πέντε από αυτούς βρίσκονται σε τρομερά κοντινές τροχιές στο άστρο τους -πιο κοντά από ό,τι ο Ερμής στον δικό μας ήλιο- με συνέπεια να είναι πιθανότατα υπερβολικά «καυτοί».
Η πλήρης περιστροφή -των πέντε από αυτών- γύρω από το άστρο τους, διαρκεί από μόλις δέκα έως 47 μέρες, ενώ του έκτου, που είναι πιο μακρινός, διαρκεί 118 μέρες. Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες από τις πρώτες ενδείξεις, οι νέοι εξωπλανήτες μοιάζουν μάλλον με μικρούς «Ποσειδώνες», παρά με γιγάντιες «Γαίες».
Οι πυκνές ατμόσφαιρες μερικών πλανητών πιθανώς περιέχουν υδρογόνο και ήλιο, όπως του Ουρανού, ενώ κανείς από τους έξι δεν πρέπει να μοιάζει με τη Γη. Πάντως, δύο από τους έξι εξωπλανήτες μπορεί να είναι βραχώδεις με νερό, αλλά αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί. Δεν αποκλείεται να υπάρχει και έβδομος πλανήτης, αόρατος ακόμα, στο συγκεκριμένο ηλιακό σύστημα.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.physics4u.gr/blog/?p=3055
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου