googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Προτάσεις - Παρατηρήσεις στο τριετές επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Κω

Στη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Κω που έγινε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, με θέμα ενημέρωση για το τριετές επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Κω, αφού εξέφρασα την ικανοποίηση μου για την πληρότητα και την πληρότητα του σχεδιασμού, κατέθεσα τις παρακάτω παρατηρήσεις για να ενσωματωθούν στο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής.


  1. Στήριξη Μικρών Ξενοδοχειακών ΑΕ
Στο νησί  υπάρχουν πολλές μικρές τουριστικές επιχειρήσεις σε μορφή ΑΕ. Η μορφή αυτή ήταν υποχρεωτική λόγω του 1262 που απαιτούσε αυτή τη νομική μορφή για επενδύσεις άνω των 50 εκ. δραχμών.  Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ένα τεράστιο γραφειοκρατικό κόστος λειτουργίας (παράβολα, ελεγκτές, υποχρεωτικές δημοσιεύσεις κλπ). Ο δήμος Κω πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για νομοθετική αντιμετώπιση του θέματος ώστε να περιοριστούν οι γραφειοκρατικές οικονομικές επιβαρύνσεις για τις μικρές αυτές ΑΕ, οι περισσότερες των οποίων έχουν εξαιρετικά μικρό ή και μηδενικό κύκλο εργασιών.
  1. Δημοτικός φόρος Δωδεκανήσου.
Η νομική υπόσταση του φόρου αυτού αμφισβητείται έντονα από τους επιχειρηματίες μέσω των φορέων τους. Προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις και να σταματήσει η αμφισβήτηση του ΔΗΦΟΔΩ, προτείνουμε το 40 % ο του ποσού που εισπράττεται να διατίθεται για δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας και των μικρών   τουριστικών επιχειρήσεων. Η διαχείριση της διάθεσης του ποσού αυτού να γίνεται από επιτροπή εκπροσώπων των επαγγελματιών (Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος, Ένωση Ξενοδόχων, Διαμερίσματα).
  1. Δημιουργία Εκπαιδευτικής Κατασκήνωσης στο Ψαλίδι
Οι εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί στο δήμο από το Υπουργείο Γεωργίας και δεν έχουν αξιοποιηθεί βρίσκονται στο στόχαστρο μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής, που επιδιώκουν να επιστραφούν στο Δημόσιο για να τις εξαγοράσουν από αυτό με προνομιακούς όρους. Προτείνουμε την αξιοποίηση των επίμαχων εκτάσεων με δημιουργία εκπαιδευτικής κατασκήνωσης για νέους, που θα λειτουργεί ανταποδοτικά από Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση άνεργων εκπαιδευτικών. Η εποπτεία του εκπαιδευτικού προγράμματος θα είναι ευθύνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που προτείνουμε να ιδρυθεί σύμφωνα με σχετική πρόταση μας που έχει ψηφισθεί από τη Δημοτική Κοινότητα  Κω.
  1. Μόλος Κρουαζιερόπλοιων
Να δοθεί προτεραιότητα στη κατασκευή μόλο κρουαζιερόπλοιων. Η επέκταση της πολεμικής σκάλας μπορεί να είναι μια οικονομική και άμεση λύση με πολλά θετικά δευτερογενή πλεονεκτήματα όπως η προστασία του κάστρου, η δημιουργία εσωτερικής μαρίνας, η αποβίβαση πολύ κοντά στο κέντρο και την αγορά.
  1. Ίδρυση ΚΠΕ
Να δοθεί προτεραιότητα στην ίδρυση Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης όπως έχει αποφασισθεί από τη Δημοτική Κοινότητα  Κω.
  1. Στήριξη σχολικών επιτροπών
Η εγκατάσταση μικρού φωτοβολταϊκού συστήματος 5 KW σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα είναι θετική για πολλούς λόγους. Ζητάμε την σαφή δέσμευση της Δημοτικής αρχής ότι τα έσοδα από τη πώληση του ρεύματος θα είναι προς όφελος των σχολικών επιτροπών και θα στηρίξουν τη λειτουργία των σχολείων.


Φίλιππος Ν. Παπανικολάου
Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας  Κω




https://docs.google.com/document/d/17yiA0gW7OywP40kGeKu_FwYbhtS1EkRdQfUEcsQKTj8/edit?hl=en_US

Δεν υπάρχουν σχόλια: