googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

SolarWorld: Οι κινέζοι έχουν κηρύξει "φωτοβολταϊκό" πόλεμο


“Δεν υπάρχει θεμιτός ανταγωνισμός στον τομέα των φωτοβολταϊκών. Οι Κινέζοι έχουν αρχίσει βιομηχανικό πόλεμο".
Με αυτά τα λόγια περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί πλέον στην βιομηχανία φωτοβολταϊκών ο Frank Asbeck, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρίας SolarWorld, η οποία σημειώνεται ότι αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας στο συγκεκριμένο τομέα και από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της SolarWorld, η βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών δέχεται συνεχώς νέα πλήγματα λόγω αδυναμίας να ανταγωνιστούν την κινεζική βιομηχανία, ενώ αρκετές επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να τεθούν εκτός αγοράς.
Ο Asbeck επικρίνει έντονα τους Κινέζους ανταγωνιστές ότι έχουν «επιτεθεί» ουσιαστικά στις ευρωπαϊκές αγορές, με την εξασφάλιση υψηλών δανείων και με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια. Είναι γνωστά, άλλωστε, τα γεναιόδωρα πιστωτικά όρια που έχουν χορηγηθεί σε εταιρίες όπως η Suntech, η Yingli και η JA Solar μέσω της Κινεζικής Τράπεζας Ανάπτυξης (CDB).
Το μέγεθος αλλά και οι όροι των εν λόγω δανείων είναι εκείνα τα οποία έχουν προκαλέσει την οργή των ευρωπαίων – και όχι μόνο – ανταγωνιστών των κινέζων, οι οποίοι, όπως σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς, μέχρι να καταφέρουν να εξασφαλίσουν κάποιας μορφής πίστωση, η διείσδυση της Ασίας είχε ήδη φτάσει σε ασυναγώνιστα επίπεδα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κριτική για τα μέσα με τα οποία η Κίνα έχει κυριαρχήσει στην αγορά φωτοβολταϊκών εκφράζεται εδώ και αρκετό καιρό, και όχι μόνο από την ευρωπαϊκή πλευρά. Μεγάλη είναι και η μερίδα της αμερικανικής βιομηχανίας η οποία ζητά καθαρά πλέον τον περιορισμό της εισόδου κινεζικών φωτοβολταϊκών στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: